Главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси в телевизионно обръщение към нацията обяви, че президентът Мохамед Морси е свален от власт, съобщи БиБиСи.

Ал Сиси подчерта, че е суспендирана конституцията на страната и председателят на египетския Висш конституционен съд Адли Мансур ще положи днес клетва като временен държавен глава.

Главнокомандващият ясно заяви, че Морси „се е провалил да изпълни желанията на египетския народ".

Генералът подчерта, че армията не може да стои безучастна и сляпа пред призова на египетското множество.

След обръщението на генерала коптският патриарх Тавадрос II заяви в реч по телевизията, че е съгласен с действията на армията.Тази „пътна карта" бе подготвена от честни хора, които излагат интересите, първо и преди всичко, на страната", добави коптският патриарх.

Опозиционният лидер Ел-Барадей обяви, че „пътната карта" на армията има за цел да доведе до национално обединение и да представлява революцията от януари 2011 година.

От „Мюсюлмански братя" обявиха, че Морси и най-малко двама лидери на политическото крило са арестувани.

След обявяването на решението противници на Морси ликуваха в столицата Кайро.

Обаче президентът на САЩ Барак Обама обяви, че е „безкрайно обезпокоен" от събитията и призова за гражданско управление. Обама нареди да се преразгледа американската финансова помощ за Египет. Генералният секретар на ООН Бан Ки Му също изрази загриженост, апелирайки за спокойствие и въздържане в Египет.

Припомняме, в понеделник армията на Египет наложи 48-часов ултиматум на Морси, изтекъл вчера следобед, да изпълни желанията на египтяните. Морси е първият свободно избран президент на страната.

Според анализатори ходът на военните срещу „Мюсюлмански братя" е добре планиран - интервенцията е организирана от генерал ал Сиси. Армията е щурмувала телевизиите на „Мюсюлмански братя" и е извършила арести.

Междувременно Ройтерс съобщава, че най-малко 14 души са загинали при сблъсъци в Египет, които са избухнали между опоненти и привърженици на Морси.

Най-ожесточени сблъсъци е имало в Александрия, Марса Матрух и Миния.

При сблъсъци в Марса Матрух са загинали осем души, сред които двама членове на силите за сигурност. В Александрия са убити трима души, а най-малко 50 са ранени. По данни на агенция МЕНА в южния град Миния са убити трима души, сред които двама полицаи. При сблъсъците са ранени 14 души.

Десетки хора са ранени в град Фаюм, южно от Кайро, където неизвестни нападатели са щурмували и опожарили офиси на Партията за свобода и справедливост - политическото крило на „Мюсюлмански братя". Общо над 200 души са ранени. По-късно стана ясно, че броят на загиналите е достигнал 32-ма души.

На профила на Морси във „Фейсбук" беше написано, че ходът на армията е чист „военен преврат". Президентът моли египетските граждани да се придържат към конституцията и да не отговарят на преврата.

По-рано бе съобщено, че е забранено на Морси и на други водещи фигури да напускат страната.

Морси бе първият избран ислямски президент на Египет ( от 30 юни 2012 година).

През последните дни в страната се провеждаха масови протести, като движението „Тамарод" ( бунтовници) настояваше за промяна в страната заради влошаващата се социална и икономическа ситуация.

По време на управлението си Морси разшири властта си и концентрира останалата в ръцете на „Мюсюлмански братя".