Политическото ръководство на ХАМАС възнамерява да напусне Дамаск и да се премести в Катар. За това пише вестник „Ал-Хаят", който към момента е единственият източник на тази информация, съобщава mignews.ru.

Според съобщението властите в Катар са дали съгласието си да приемат политическото ръководство на ХАМАС - председателят на Централния комитет на Политбюрото Халед Машаал и други високопоставени служители, но категорично са отказали да видят на своя територия каквото и да било крило на тази терористична организация.

Палестински официални лица, които са разговаряли с кореспондент на вестника, отбелязали, че ръководството на ХАМАС е отправило подобно искане към Доха, след като е получило отказите на Египет и Йордания.

Повече от 15 представители на Политическото бюро на ХАМАС се намират в изгнание в Дамаск от 1999 година насам.

„Ал-Хаят" съобщава и че командирът на военното крило на организацията - Ахмед Джабари, се опитал да договори в Кайро с египетския министър на разузнаването връщането в Израел на задържания войник на ЦАХАЛ Гилад Шалит. Тази информация също не може да бъде потвърдена от друг източник.

Отбелязва се, че военното ръководство на ХАМАС се пребазира от Дамаск в Ивицата Газа.

Вестникът не уточнява какви са причините, поради които политическото ръководство на ХАМАС е решило да напусне Сирия. Като основен фактор обаче се смята народните въстания, които избухнаха срещу президента Башар Асад. Ако режимът на Асад падне, то това най-вероятно ще бъде с помощта на Запада, и тогава ХАМАС ще бъде една от първите, които трябва да отговарят пред сирийския народ и международната общност за терористичната си дейност.

Вчера хиляди демонстранти излязоха по улиците на сирийските градове след петъчната молитва, въпреки големия брой жертви на сблъсъците със силите за сигурност от последните дни. Повече от 60 души загинаха, десетки други бяха ранени.