Хиляди демонстранти излязоха по улиците на сирийските градове след петъчната молитва, въпреки големия брой жертви на сблъсъците със силите за сигурност от последните дни. БиБиСи съобщи, че опозицията е организирала свои прояви и в столицата Дамаск. Във Facebook активистите определиха и този петък за „Ден на гнева"

Според очевидци, в центъра на размириците Дараа силите за сигурност отново са използвали сълзотворен газ и бойни патрони срещу демонстрантите. Опозицията твърди, че двама нейни активисти са били убити, но тази информация не може да бъде потвърдена, тъй като работата на чуждестранните кореспонденти е силно затруднена.

Междувременно държавните медии съобщиха, че войник в града е бил убит от „терористи". Тази информация също няма начин да бъде независимо потвърдена. Припомняме, в понеделник силите за сигурност започнаха офанзива в града, при която загинаха десетки хора.

В различни квартали на Дамаск също се проведоха протести, които протекоха при засилено присъствие на силите за сигурност. За демонстрации и епизодични сблъсъци се съобщава и в Хомс, Камишли, Латакия и Баняс. Като цяло, силите за сигурност се опитват да избегнат по-сериозни кръвопролития.

Натискът към президента Башар ал-Асад се засилва, като ЕС днес решава дали да наложи санкции на Сирия, а Съветът по правата на човека към ООН трябва да излезе с резолюция. Демонстрантите бяха подкрепени и от забранените „Мюсюлмански братя" - ислямска организация, разбита през 80-те години.