Доволен съм от обявеното от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (за възможни протести в полицията), защото това стана повод да ни се обърне внимание.

Това каза в студиото на Би Ти Ви председателят на полицейския синдикат Емил Рашев.

Непрекъснато ни се обяснява, че полицаите нямат право на протест.
Това, на което нямат право полицаите, е на ефективна стачка, поясни Рашев.

Припомняме, повод за дискутирана тема е вероятният мълчалив протест на полицаи, организиран за 13 декември, събота, в градинката пред МВР.

В полицейските форуми (вижте откъси от тях най-долу) се използва определението „да се съберем да пушим в градинката".
Конкретният повод за това е, че в системата на МВР най-вероятно няма да бъде изплатена 13-та заплата.

Рашев посочи, че най-добре ще е да не се стигне до протест, а да се постигне консенсус по полицейските искания.

По темата
Борисов: Не политизирайте, оставете МВР да протестира
Петков: Спрете грозните спекулации около полицията

Като част от тях той посочи очакването на всички служители да получат някаква коледна добавка,след като правителството непрекъснато говореше за големия бюджетен излишък".

По думите на председателя на полицейския синдикат служителите на МВР искат адекватно заплащане и условия на труд, подобряване на техническата база.

Той обобщи, че основното искане е да се съживи социалният диалог в министерството. „Няма социален диалог, ако има - ще се намерят и решения", категоричен беше Рашев.

Той посочи, че служителите вярват на всяка дума на министъра на вътрешните работи Михаил Миков.
„Продължаваме да му вярваме", допълни Рашев.

Полицаите разчитат на заплата от около 1000 лв., поясни председателят на полицейския синдикат.
„Дали е възможно или не - зависи и от възможностите на държавата", допълни той.

По думите му полицаите са били подразнени още от разликата между техните заплати и на тези на служителите от специалните служби.

Сравняват се с ДАНС, където получават с 50% по-голяма заплата, сравняват се с охраната на съдебната власт, обясни Рашев.

Той беше категоричен, че ако има адекватни действия, ако се обясни на хората, какво е направено и какво не - няма да се стигне до излизане за пушене.

Из полицейския форум
"Няма 13 заплата, защото не работите, няма разкрити...". Тези думи ги каза един началник преди десетига дни. Как да има разкрити като за последният месец "амнистираха" 40 буклука условно предсрочно, живущи на територията на нашето РУ".

„След 6 месеца са изборите, не бъдете рибки!!!"

„Военните били съкратили колко хиляди бройки? Г-н Миков, знаете ли колко струват фрегатите на военните? Колкото десетки хиляди АСТРИ
Знаете ли, колко взема един полицай, редовно сте говорил с обикновените полицаи, айде влезте тук в сайта. заповядайте, прочете...
и аз не обядвам много дни, и аз не спя някои нощи, ама аз не ХОДЯ КАТО ВАС С ОХРАНА И С ШОФЬОР Г-Н МИНИСТРЕ !!! Горкия, а Вие колко пари дарихте г-н Министър?"

„имам позната в Студенски град работи като продавачка на пици и взема 600 лв. заплата , а полицай първа категория труд взема 530 лв. , такъв парадокс , за министъра си мисля ,че дори и да иска не е във възможностите му да ни осигури поне 13 заплата.
Сега се прави на смел за да не се разбере ,че парите са ги похарчили и нямат управленчески умения да се справят със ситуацията.
Прекалено съм малък за да правя ревизия на министреството ,но ми се струва ,че миков просто няма пари да даде за 13 зпл и сега лавира някак си да си отърве кожата.
Определено това е най- слабия министър откакто познавам министерството. Сменил съм поне 10 министри , даи боже и този да сменя , ама той как ще живее, няма ли да го е срам.

„Не само ,че няма да има 13-та заплата, но май пак ще трябва да спонсорираме министерството си.
Днес ни казаха, /разбирай началника/, че им били казали /разбирай директор ОД/, че трябвало да правим икономии, от бензин, от ток, от парно, от консумативи /това последното не го разбрах, защото въпреки, че съм ПИ, до сега един лист не ми е дало МВР-то/.
Освен това, ако сме можели, да намираме консумативи и въобще да вземаме всичко което ни подхвърлят хората."

„Дрехите приличат на рубашки от Варненската корабостроителница. А чорбаджията на габровската фабрика която изпълнила / спечелила/ търга за нашите обувки веднага си е купил голям джип от нашите пари. Да кажат габровските колеги така ли е."

„знаете ли че дрехите които ни дават в гранична например строеви панталон е 45 лв. сащия на горубляне от същата фирма материял и цвят е 15 лв.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!сами си направете извода за каква нагласена работа и за каква корупция по високите етажи си говорим!!!разни министерски фирми шият боклуци,пробутват ни ги на безбожни цени и после пари за 13 няма!!!позор!!!!!!!!!!!!!!!!пълен позор!!!!"