пхенянРибарска лодка с 31 души на борда премина през „горещата" граница между двете Кореи, предаде „Ройтерс", позовавайки се на агенция „Йонхап". Севернокорейският плавателен съд с 11 мъже и 20 жени бил забелязан близо до печално известния остров Йонпьон. Пътят му приключил в пристанището на Инчеон.

По информация на „Йонхап", севернокорейските граждани са били подложени на разпит от властите. „До този момент те не са изразили желание да дезертират", коментира пред агенцията високопоставен военен представител. На лодката не е имало семейства и заради това изглежда възможно лодката просто да е била понесена от течението.

Случилото се дойде ден преди началото на първите военни преговори между КНДР и Южна Корея от ноември насам. Полковници от двете страни ще се срещнат в село, разположено на силно укрепената сухопътна граница между двете страни. Целта на разговорите е да бъде намалено напрежението на полуострова.

Сеул обвинява Пхенян за торпилирането на военен кораб през март 2010г., когато загинаха 46 моряци. От КНДР отрекоха да имат общо със случая.

През ноември севернокорейската артилерия опустоши граничния остров Йонпьон, при което загинаха четирима души, от които двама цивилни. Според Пхенян, артилерийско учение на Южна Корея е провокирала обстрела.

Военните преговори ще зададат посоката, в която ще продължат разговори на по-високо равнище, вероятно между министрите на отбраната на двете страни.

Регионалните сили призоваха за намаляване на напрежението между двете страни и продължаване на преговорите около севернокорейската ядрена програма. На Корейския полуостров все още технически се води война, тъй като войната от 1950-53г. приключи само с примирие, а не с мирен договор.