Нека Комисията за защита на личните данни да започне да функционира по-сериозно. Това препоръча председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод скандала с появата на граждани в подписки на партии за регистрация във вота, без реално хората да са се включили в тях.

Припомняме, стотици граждани са засегнати от кражба на лични данни за регистрация на предстоящите парламентарни избори. Те установили, че подписът им фигурира в списъка на политическите партии и организации.

На въпрос на News.bg не трябва ли да има законодателни промени, както настояват потърпевшите - при подобно нарушение от страна на партия, тя да се изключва от участие във вота, Миков каза: „Всички закони трябва да се спазват. Самото съществуване на законите и постоянната им промяна с оглед тяхното нарушаване, не води до някакъв резултат. Законите трябва да се спазват и трябва да се прилагат. Не трябва да мислим непрекъснато за промяна на законите".

Според него в този случай трябва да се намеси Комисията за защита на личните данни, а ако има други документни нарушения и съответните компетентни органи.

Председателят на Народното събрание критикува активността на президента Росен Плевнелиев при налагане на вето. В последните месеци той е особено активен в атаките си срещу законодателната дейност на парламента, посочи той.

Политиката, която се прокарва не се споделя от президента и това е големият проблем, смята още Миков. Според него Росен Плевнелиев се намесва с отлагателното вето върху социални теми и за пример даде Закона за потребителския кредит, който засяга хиляди граждани. Според него парламентът ще има силите да се пребори с поредното вето.