Русия е принудена да реагира на „украинската военна машина" и на ученията на НАТО в Източна Европа, обяви руският военен министър, предаде Интерфакс.

Военният министър на Русия Сергей Шойгу съобщи, че страната започва военни учения до украинската граница, за да накара Киев да спре „насилието срещу собствения си народ".

Вече е дадена заповед да се използва сила срещу цивилни и ако тази военна машина не бъде спряна, броят на загиналите само ще расте", каза той пред представители на военното ведомство в Москва.

Сблъсъци при Славянск
Още...

„Принудени сме да действаме заради това развитие на ситуацията", допълни Шойгу.

По думите му обявените от НАТО учения на територията на Полша и в страните от Балтика не способстват за нормализиране на обстановката.

Според него във военните учения ще участват съединения от Южния и Западния военен окръг.

Министърът на отбраната на Русия също отбеляза, че повече от 11 хиляди украински войници вземат участие във военна операция срещу цивилни в Югоизточна Украйна, където има много рускоговорящи.

Украинските сили, подчерта той, включват танкове, бронирана техника и самолет.

В същото време временният президент на Украйна Олександър Турчинов призова в телевизионно обръщение Москва да изтегли войските си от украинската граница. Той обвини Русия, че „координира и открито подкрепя терористи-убийци" в Източна Украйна. По думите му Украйна няма да се предаде пред терористичната заплаха.

По-рано руският президент Владимир Путин обяви, че ако властите в Киев използват армията срещу проруските активисти в Източна Украйна, ще има последствия.

Външният министър на Русия Сергей Лавров пък заяви, че очаква споразумението от Женева за Украйна да "бъде приложено в практически стъпки в близко бъдеще".

Междувременно украинското правителство обяви, че сградата на градската администрация в Мариупол в Източна Украйна е „освободена" от проруските протестиращи, предаде Ройтерс.

Десетки проруски демонстранти освободиха сградата, но контролират достъпът до нея. Обаче на сградата все още се вее флаг на сепаратистите. Барикадите до нея, които са от тел и гуми, остават.