Украински войници с бронирана техника поеха контрол над пункт в северната част на град Славянск, след като проруски сепаратисти се изтеглиха от позицията, обявиха журналисти на Ройтерс.

Когато машините се насочиха по улица от Святогорск, сепаратистите създадоха димна завеса с горене на гуми. За около половин час украинските сили са поели контрола над пункта, който се намира близо до село Хрестишче, допълва Ройтерс.

Според „Обозреватель" има един ранен и един убит. Обаче малко по-късно Ройтерс съобщи, че около пет души са убити и украинските войници са унищожили 3 контролни пункта. Украинското вътрешно министерство съобщи, че са убити "до пет" проруски сепаратисти в Славянск при антитерористичната операция, информира „Франс прес".

УНИАН информира, позовавайки се на фотограф на „Франс прес", че са забелязани най-малко 5 украински бронетранспортьора.

Украинските сили изглежда, че обграждат град Славянск. В него живеят около 130 хиляди души. Към момента той се контролира от сепаратистите.

Представител на сепаратистите съобщил за „Франс прес", че са наредили на цивилните да напуснат административната сграда на града, докато те заемат позиции в нея.

По време на операцията в Славянск, обяви вътрешното министерство, са раздадени листовки, призоваващи населението да запази спокойствие, да не напуска домовете си, да не остава децата без родителски надзор и да не се подава на провокации, предаде УНИАН.

По-късно украинските сили се оттеглиха от превзет преди това контролно-пропускателен пункт в Славянск. Проруските сепаратисти си върнаха позициите и започнаха да подсилват пункта с чували пясък, предаде Ройтерс.

Украинските сили, подкрепяни от бронетранспортьори, се оттеглиха около два часа след превземането на поста, който се намира на път близо до село Хрестишче. Според местни медии, които се позовават на проруски сепаратисти от Славянск, ситуацията на контролните пунктове се е нормализирала, а операцията на украинските сили е преустановена.