Близки, приятели и познати на загиналите нелепо пред столичната дискотека „Индиго" седем деца се събраха пред паметника, издигнат след смъртта им. Събитието по повод 9-годишнината от трагичния инцидент уважиха още министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Всички те запалиха свещи и поднесоха венци и цветя пред паметника.

Вътрешният министър припомни, че когато стана инцидентът на мястото на трагедията са отишли много политици и държавници.

Цветанов каза, че за 9-та поредна година почита паметта на децата, заедно със столичния кмет, но за 9-та поредна година пред паметника не е видял нито един от онези политици, говорили с гръмки слова тогава.

Важното е, че вече девета година отдаваме почит на тези седем деца, които напуснаха този свят, и както обичайно в България няма виновни, коментира Цветанов.

Той припомни, че процесът е продължил дълги години, но оправдаването и глобите, наложени като наказание са несъизмерими със скръбта на близките на загиналите деца.

За голямо съжаление остава болката на близките и липсата на справедливост в обществото, коментира още Цветанов.

Запитан дали прави аналогии между експертизата по делото и експертизата по случая с лекарите от Горна Оряховица, той каза, че се чувства поне малко морално удовлетворен от декласифицирането на информацията. Всеки трябва да си направи изводите, подчерта Цветанов и посочи, че знае, че и днес има депутати, които искат оставката му и да бъде изслушан в парламента.

Вътрешният министър обаче изтъкна, че не знае дали те си спомнят за случилото пред „Индиго" и дали някой си дава сметка за това, което се случва в държавата. Според него всеки трябва да си отговори на въпросите къде сме, какво правим и защо обществото е с такива нагласи към институциите в България. Цветанов припомни и случая на „улица „Алабин", когато загинаха две млади момичета и изтъкна, че тогава също не е имало виновни.

Кметът на София Йорданка Фандъкова със сълзи на очи каза от своя страна, че е важно да си спомняме за тези инциденти, за да си научим урока. А урокът е, че когато има на едно място много хора и най-вече деца, трябва преди това да сме си свършили работата по организацията, обясни тя.

Кметът увери всички присъстващи, че всеки път, когато разписва разрешения за масови прояви, въпросите за сигурността се коментират много подробно. Фандъкова припомни като показателен случая с концерт в Южния парк, когато организаторите са били връщани много пъти преди да получат разрешение.

По думите на кмета на София преди това от столична община е трябвало да бъдат сигурни, че е имало достатъчно охрана и изходи. Фандъкова каза още, че инциденти стават и вероятно ще продължават да се случват. Въпросът е да се реагира адекватно.

Наташа Кабакчиева, майка на загиналата Кристина, коментира, че искрата гори, там където падне. По този начин тя си обяснява, че на събирането са дошли само най-близките на загиналите. Каза още, че не е обидена на хората, които си спомнят за случая само на 21 декември. Майката на Кристина допълни, че заедно с останалите родители обсъждат как ще почетат десетата годишнина от паметта на 7-те деца.