цветановЛидерът на ДСБ Иван Костов настоя от парламентарната трибуна вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов да дойде в Парламента и да запознае депутатите с експертизата за смъртта на бебето от Горна Оряховица така, както изчете в пленарната зала СРС-тата от разговорите на лекарите.

Припомняме, експертизата за смъртта на бебето, родено преждевременно от 17-годишна ученичка, показа, че то е било мъртво при появата си на бял свят и не може да се говори за лекарска грешка.

Говорителят на окръжната прокуратура Румяна Ирманова заяви, че становището на експертите е получено по факс и очакват оригинала му. По думите й предстои изводите на вещите лица да бъдат съпоставени с останалите материали по разследването за да се реши има ли основание за повдигане на обвинение. Ирманова не се ангажира със срок кога ще стане това.

Изводите на експертите са в противоречие с данните от записаните със специални разузнавателни средства телефонни разговори на лекарите и със свидетелски показания, които сочат лекарска небрежност, каза Ирманова. Затова според нея не е изключено след анализ на материалите да бъдат поставени допълнителни задачи на вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза.

"Трябва да се разгледа всичко, което е дадено като експертиза и да се види защо се получи това несъответствие", коментира министър Цветанов в Стара Загора. "Има много въпросителни защо и по този начин са говорили тези доктори", добави той.

Припомняме, в края на ноември, четирима лекари от болницата в Горна Оряховица бяха задържани за умишлено умъртвяване на недоносеното бебе. В отговор на нападките срещу действията на властите, прокуратурата във Велико Търново и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред парламента огласиха разпечатки от телефонните разговори между горнооряховските медици.

Според Цветанов той нарекъл лекарите "убийци" на база информацията от СРС
Още...

Ако е вярно, че съдебномедицинската експертиза показва, че бебето е родено мъртво, не може да има дело срещу лекари", подчерта Иван Костов в парламента, след като припомни, че с представянето на СРС-та Цветанов не даде цялата информация, използвайки аргумента, че има следствие. „Да дойде и да прочете експертизата!", настоя бившият премиер.

Преди изявлението на Костов, той и Мартин Димитров припомниха пред журналисти заявената от Цветанов отговорност да се отзовава, ако депутатите се нуждаят от информация. Лидерите на „Синята коалиция" припомниха позицията на вицепремиера, че лекарите са умъртвили бебето.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че Цветан Цветанов в конкретния момент се намира в Стара Загора и няма да може да се отзове на искането на „сините". Малко след това обаче вицепремиерът уважи деветата годишнина от трагедията пред дискотека „Индиго" на метри от Народното събрание.

Ангел Найденов от БСП излезе на трибуната и изяви подкрепа за искането на „Синята коалиция". Той изтъкна, че днешният пленарен ден се очертава да е достатъчно дълъг и че има възможност до края на заседанието да бъде поканен вътрешният министър.

Ако се окаже, че му е невъзможно, Ангелов предложи да бъде изслушан в началото на утрешното заседание и заяви, че искането за това ще бъде внесено в деловодството на парламента.

По думите на Ангелов, Цветанов дължи това изслушване на цялата лекарска гилдия. „Той е длъжен да се извини на хората, работещи в здравеопазването. Той е длъжен да се извини и на българското общество", категорично заяви Найденов.

Към позицията на „сините" и „червените" се присъединиха и от ДПС. Лютфи Местан заяви от парламентарната трибуна категорична позиция за необходимостта от изслушването на Цветанов. Той настоя още днес вътрешният министър да предостави информация за развитието на казуса „Горна Оряховица".

Местан заподозря управляващите, че целта на изнесените СРС-та по случая „Горна Оряховица" е да оправдаят стоте милиона лева за подслушване в бюджета - повече от заделените за цялата българска култура.

Назряват условията за парламентарни дебати по въпроса докъде МВР и другите служби са стигнали с ползване на СРС-та, заяви още Местан и посочи, че само 1% са послужили за осъдителни присъди, 3% са допуснати за годно свидетелство. По данни на министър Цветанов използваните СРС-та са 36%.

Местан акцентира на огромното разминаване в данните и настоя за изслушване и дебат.