emaxpress-архив
Предприети са мерки за опростяване на пропускателния режим за български превозвачи на митническите пунктове на границата с Македония.

Целта е улесняване на шофьорите и намаляване на последствията за тях от стачката на гръцките земеделски производители и блокирането на пътища около контролно-пропускателните пунктове.

Това съобщиха от Министерски съвет, като уточниха, че мерките са предприети след нареждане на премиера Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е наредил на директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов да се предприемат всички необходими действия за опростяване на режима при преминаването на български товарни автомобили за Гърция през границата с Македония.

От МС посочват, че мерките се прилагат след наблюдение и анализ през почивните дни на ситуацията, създадена от протестите на гръцките фермери и усложнената обстановка на блокираните ГКПП по българо-гръцката граница.

Директорът на Агенция „Митници" е разговарял със своя македонски колега за облекчаване на режима и от страна на македонските митнически органи.

Агенция „Митници" е създала организация за поемане на по-големия трафик от товарни камиони през митническите пунктове на ГКПП „Гюешево", „Златарево" и „Логодаж".

Митническите служби напомнят на превозвачите да съобразят, че посочените ГКПП са на външна за ЕС граница и трябва да притежават необходимите за това документи. 

Увеличен е броят на митническите служители на пунктовете по българо-македонската граница.
Мярката цели улесняване движението на товарните автомобили, които са избрали алтернативен маршрут през Република Македония.

Създадена е оперативна група. Тя ще съдейства за обслужване на икономическите оператори, които желаят да им бъдат издадени митнически документи, необходими за преминаване през трета страна (нечлен на ЕС).

Необходимите документи са документи за доказване на общностен статут на стоките, задействане на Carnet TIR и издаване на EORI номер, съгласно Регламент /ЕИО/ № 2913/ 92 за създаване на митнически кодекс на Общността и Регламент 2454/ 93 въвеждащ разпоредбите за прилагане на Регламент /ЕИО/ № 2913/ 92.

Терминалите на Митница Югозападна и митническите бюра Кулата, Гоце Делчев и Кюстендил са приведени в готовност да приемат за необходимото време (до снабдяването им с необходимите документи за преминаване през трета страна) както български, така и чуждестранни превозни средства с дестинация Гърция.