Блокадата на границата от страна на гръцките фермери вече започна. Първият пункт, на който бе спряно преминаването, е Илинден-Екзохи. Малко по-късно бе блокиран и ГКПП "Капитан Петко войвода".

Очаква се до края на деня на трите пункта ще бъдат струпани минимум 300 трактора и селскостопанска техника. Към 11 часа на Кулата-Промахон и на Капитан Петко войвода - Орменион все още се преминава спокойно и няма блокади от фермери.

Консулството в Солун с две денонощни телефонни линии за връзка с гражданите при спешни случаи: 0030 2310 829 210 и 0030 6973 550 133.

По информация на БНР обаче към Кулата пътуват голямо количество селскостопанска техника. Няма информация обаче точно кога ще започне блокадата.
Много магистрали в страната са блокирани, като по пъти от Солун до Атина поне на 10 места багери са препречили ключови места.

Поне засега движението от Солун към Александруполис е възможно по обиколни пътища. На магистралата има трактори при Кавала.

 

По информация на Областна администрация в Благоевград и на трите основни пункта ще бъдат затворени.

Няма все още никаква информация от проведената среща между гръцките гранични власти и протестиращите фермери.

Според първоначалните обещания на протестиращите ще бъдат спирани само тежкотоварните автомобили, а ще се пропускат леки коли и автобуси. Но гаранции за това няма.

От МВР отново предупредиха, че движението към Гърция ще бъде затруднено и препоръчаха, освен ако не е много наложително, да се отложат всички пътувания към южната ни съседка.

Официална информация от гръцките власти към 13 часа не бе получена. От фермерския стачен комитет обявиха, че до няколко часа ще има блокажи на всички сухопътни граници.

.Непрекъснатата блокада на границата ще продължи докато се изпълнят исканията на гръцките фермери - а те са: осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

Очаква се протестите да продължат най - малко 10 дни.

Комисар Тодор Георгиев, директор на „Гранична полиция" в Смолян, информира, че ГКПП „Кулата" работи засега нормално, като няма струпана селскостопанска техника в района, с която да бъде направена блокадата. Трафикът е слаб и няма опашки.

На ГКПП „Илинден" блокадата започна в 10 часа и тя ще е за ТИР-ове. Според предварителните договорки с фермерите леки автомобили ще бъдат пропускани. Между 15 и 17 часа пунктът ще бъде отворен, за да преминат и останалите ТИР-ове, но без тези които превозват селскостопанска продукция и дърва.

Комисар Георгиев няколко пъти подчерта, че цялата информация се базира да предварителни договорки с гръцките производители, като обаче не може да се предвиди крайния резултат.
За новооткрития пункт „Ксанти" няма заявени протестни действия.

Премиетър Бойко Борисов разпореди да бъдат предприети мерки за опростяване на пропускателния режим за български превозвачи на митническите пунктове на границата с Македония.
                                    Още...

Още вчера 50 селскостопански машини спряха движението на граничен пункт Капитан Петко войвода - Орменион. Блокадата беше от 17 до 18 часа, след което повторно в 20 часа.
По това време трафикът през този пункт не е натоварен и не се очаква да бъдат блокирани много хора.

Припомняме, протестите на гръцките фермери преди една година бяха през декември 2008 г. и след това отново през януари месец 2009 г.
Те продължиха повече от седмица и доведоха до километрични опашки и сериозни финансови загуби за превозвачите.