Над 100 гангстерски групи работят с местната полиция, община и прокуратура и паразитират върху българския туризъм. Това заяви пред БНР директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов по повод много високите и всевъзможни такси, които концесионерите на българските плажове искат от туристите.

Драганов коментира, че тези групи се занимават не само с рекет на пътища, бариери, паяци, но и с проституция и наркотици. По думите му, става въпрос за една добре създадена организация от малки групи, които изчакват сезона, нападат туристите и практически ги обират. Драганов е категоричен, че това влияе негативно на туризма.

Експертът смята, че групите са организирани, а не се касае за отделни недобросъвестни граждани, които взимат по 10 лева от всеки, който преминава през тяхната територия.

Припомняме, охранители искат незаконно такса за достъп до плажа Силистар. Туристите, които отказали да платят 10 лв., за да стигнат до морето по пътя, минаващ през частен терен, са били дърпани и блъскани.

До онзи ден на преминаващите към плажа по този път неколцина охранители са взимали такса от 5 лева. Те са назначени като частна охрана от собственика на терена. От сутринта на неделния ден те са обявили двойна такса.

Румен Драганов е убеден, че става въпрос за голяма опасност, на която обществото трябва да реагира.

От своя страна писателят Христо Карастоянов отбеляза, че най-вероятно наистина има гангстерски групи, които държат Черноморието. Той смята, че мутрите са се върнали по родното Черноморие. Според Карастоянов всичко опира до повсеместната безнаказаност.