САЩ не изключват налагането на допълнителни санкции срещу режима „Кадафи". Това заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън по време на заседание на Съвета за правата на човека на ООН в Женева.

Ние ще продължим да разглеждаме всички алтернативни мерки. Както вече казахме, нищо от предприетото няма да бъде отменено, докато либийското правителство продължава да застрашава и убива либийските граждани, заяви Клинтън.

Кадафи сяда на масата за преговори?
Още...

Припомняме, САЩ наложиха едностранни санкции на Либия. Междувременно Белият дом затвори посолството си в Либия.

Съветът на ООН за човешките права призова Либия да бъде изключена от организацията.

По думите й Лигата на арабските държави заслужава да бъде похвалена заради това, че бе първата организация, която прекрати членството на Либия, въпреки че именно джамахирията бе неин председател.

Ние се надяваме, че нашите приятели от Африканския съюз ще последват примера й. Очакваме по-нататъшните крачки за привличане към отговорност на правителството на Кадафи, оказване на хуманитарна помощ на нуждаещите се и поддръжка на либийския народ в стремежа му за преход към демокрацията, подчерта американският държавен секретар.

Клинтън поясни, че САЩ ще продължат тясната координация с техните партньори, подчертавайки че американските власти вече са наложили забрана за пътуванията на Муамар Кадафи, финансови санкции на либийския лидер основните политически лидери в страната. „Ние замразихме тези активи, за да ги запазим за либийския народ", поясни още тя.

В заключение Клинтън бе катагорична: „За Кадафи настъпи времето да си ходи - сега, в този момент, и без насилие."

По-рано Европейският съюз прие безапелационни мерки срещу либийския лидер Муамар Кадафи и 25 негови приближени, заради репресията, налагана от тях спрямо протестиращите в северноафриканската страна.

Санкциите бяха одобрени единодушно от всички страни - членки на Съюза. В тях са включени забрана за пътуване, замразяване на банковите сметки и забрана за продажба на оръжия и „други стоки, които може да бъдат използвани за репресивни мерки."

От Евросъюза съобщиха, че режимът на Кадафи е изгубил контрол над повечето петролни и газови находища в страната.

По данни на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер контролът върху залежите в Либия е преминал в ръцете на местни кланове или лидери на временни местни администрации, които започнаха да се появяват след бунтовете и хаоса извън столицата Триполи.

Безредиците в Либия предизвикаха сериозно безпокойство на световния петролен пазар заради опасността протестите да обхванат и други страни - членки на ОПЕК в района. Според специалисти това би довело до сериозен недостиг на петрол и газ, както и до рязко увеличаване на цените и блокиране на усилията за възстановяване от икономическата криза.

Акциите срещу над 40-годишното управление на Муамар Кадафи започнаха на 15 февруари. По данни на международните организации в сблъсъците между протестиращите и органите на реда са загинали повече от 2 000 души, а повече от 4 000 души са ранени.

Светът масово евакуира своите граждани от Либийската Джамахирия.