Европейският съюз прие безапелационни мерки срещу либийския лидер Муамар Кадафи и 25 негови приближени, заради репресията, налагана от тях спрямо протестиращите в северноафриканската страна.

Санкциите бяха одобрени единодушно от всички страни - членки на Съюза. В тях са включени забрана за пътуване, замразяване на банковите сметки и забрана за продажба на оръжия и „други стоки, които може да бъдат използвани за репресивни мерки."

По този начин ограниченията, въведени от Еврисъюза, се оказаха по-сурови дори от този на Съвета за сигурност на ООН. Съветът замрази 6 сметки и наложи забрана за пътуване на 16 души.

Очаква се приетите на извънредно заседание в Брюксел санкции да бъдат официално утвърдени по-късно от Европейския съвет.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън призова лидерът на Либийската Джамахирия да подаде оставка.

За Кадафи настъпи времето да си ходи - сега, в този момент, и без насилие, заяви Клинтън в Женева по време на заседание на съвета за правата на човека на ООН.

По-рано стана ясно, че Международният наказателен съд започна предварително разследване за евентуално извършване на престъпления срещу човечеството в Либия.

В момента се проверяват твърденията за систематични атаки срещу цивилното население в Джамахирията", заяви прокурорът Луис Морено-Окампо пред журналисти в Хага.

Разследването започна въз основа на казаното от Съвета за сигурност на ООН, че в Либия се извършат систематични атаки срещу цивилното население, които може да бъдат сметнати за престъпления срещу човечеството.

Луис Морено-Окампо каза, че в момента се събира допълнителна информация за престъпленията в арабската страна, като въз основа на допълнителните проверки ще бъде решено дали ще започне и пълно разследване.

По-рано стана ясно, че от ЕС са установили контакти с "управляващи органи", създадени от противниците на режима на Муамар Кадафи.

Тези действия отразяват нашата предразположеност към оказване на помощ и сътрудничество с либийската опозиция, заяви Аштън.

Припомняме, вчера противниците на либийския лидер Муамар Кадафи заявиха, че са сформирали национален съвет, който ще се ръководи от лица на революцията в Джамахирията. Новият Национален либийски съвет е със седалище във втория по големина град в страната - Бенгази, които е под контрола на опозицията. Представители на опозицията заявиха, че Съветът не се явява временно правителство, а действа като орган на революционните власти.