Единомислие за бъдещата стратегия на НАТО в Либия демонстрираха френският президент Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън.

Двамата са на мнение, че трябва да се засили военния натиск срещу Муамар Кадафи. Позицията на европейските политици стана ясна от съобщение на Елисейския дворец, разпространено след среща между Саркози и Камерън в Париж.

Двамата са единодушни, че либийският лидер продължава да воюва срещу своето собствено население. Международната коалиция, действаща в Либия, трябва да покаже пълната си решимост да защитава цивилното население, да сложи край на обсадите на Мисрата и на Зантан, каквито е имало само през Средновековието, и да върне войските на Кадафи в техните казарми, гласи още то.

Припомняме, че днес в Берлин започва двудневна среща на външните министри на страните от НАТО, чиято основна тема е операцията на Алианса в Либия. По време на форума ще се състоят срещи на германския канцлер Ангела Меркел с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и с генералния секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен.

АФП съобщава още, че държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън е осъдила продължаващите жестоки атаки на режима на Кадафи срещу цивилното население.

Тя беше припомни, че те са в нарушение на резолюция 1973 на Съвета за сигурност на ООН.

Вчера в Доха, Катар, започна първата среща на международната контактна група за Либия. Участниците в нея се обединиха около позицията, че либийският лидер Муамар Кадафи трябва да се оттегли.