В Доха, Катар, започна първата среща на международната контактна група за Либия. Тя се провежда под съвместното председателство на нацията домакин и Великобритания. В срещата участва и генералният секретар на ООН Бан ки Мун.

Сред първите новини, които се съобщават от срещата в Доха, е че участниците в нея са се обединили около позицията, че либийският лидер Муамар Кадафи трябва да се оттегли. БиБиСи цитира думите на британския външен министър Уилям Хейг преди началото на разговорите, който заяви, че срещата в Доха ще засили натиска върху Кадафи да напусне заемания от десетилетия пост.

„Кадафи и неговият режим загубиха изцяло легитимността си и трябва да се откажат от властта, за да позволят на либийския народ да определи своето бъдеще", се посочва в приет от контактната група документ.

По-рано германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че няма военно решение на кризата в Либия.

Сериозно внимание в началото на срещата беше отделено на хуманитарната криза в Джамахирията. Катарският престолонаследник шейх Тамим бин Хамад ал Тани заяви, че Либия е изправена пред огромен хуманитарен проблем.

Страданието на либийския народ не е природно бедствие, то е резултат от политически решения и действия, коментира той. Либийският народ не се моли - това са горди хора с големи ресурси, но нямащи възможност да упражнят своите права и да оползотворят тези ресурси, каза още ал Тани.

Генералният секретар на ООН Бан ки Мун също изрази своето притеснение от задълбочаващата се по думите му хуманитарна криза в Либия. При най-лошия ни сценарий, поне 3,6 милиона души ще имат необходимост от оказване на помощ, заяви той. Припомняме, населението на Джамахирията е около шест милиона.

БиБиСи допълва, че според британския външен министър Уилям Хейг основните цели на срещата в Доха са три.

На първо място трябва да се засили натискът над режима на Муамар Кадафи, чрез прилагането на резолюциите и санкциите на ООН, което да принуди полковникът да се оттегли.

Съществена задача пред контактната група за африканската страна е и обсъждане и приемане на стабилизиращ мирен план за Либия.

Трета задача е подкрепянето на политически процес, който да доведе до демократизирането на страната. Той трябва да включва и създаване на временен финансиращ механизъм, който да подпомогне опозицията в Джамахирията. За тази цел контактната група съобщи, че ще работи със съставения от либийските бунтовници Преходен национален съвет за сътрудничество.

Френският и британският външни министри пък се обединиха около мнението, че НАТО трябва да действа по-активно срещу силите на Кадафи.