Кметът на Пловдив Славчо Атанасов забрани да бъде показана в Баня Старинна инсталация на скандално известния художник Давид Черни.

Припомняме, той се „прочу" у нас, след като изобрази България като турски клозетна специалната композиция "Ентропа" в Брюксел.

Повод за забраната стана декларация на общински съветници от Атака, които протестираха срещу участието на Черни в проекта "Отражения от бъдещето" на пловдивския художник Емил Миразчиев. Изложбата ще бъде открита на 10 октомври, когато се очаква пристигането на Черни, който е потвърдил участието си.

Забранявам този човек да бъде допуснат на територията на която и да е общинска собственост в град Пловдив, категорично заяви кметът, цитиран от радио Пловдив.

По никакъв начин не мога да приема гаврата, която този художник си направи с България и затова той не е желан в Пловдив, допълни Славчо Атанасов.

Той посъветва Емил Миразчиев да го посрещне на някое кафене или частно заведение. Но по никакъв начин не желая кракът му да прекрачи Баня Старинна, посочи градоначалникът.

България е държава с древна култура и история и е въпрос на знание да разбереш, че подобна художествена интерпретация е най-малкото нелепа, коментира още кметът на Пловдив.

Припомняме, Славчо Атанасов е кандидат за лидер на ВМРО, които също реагираха много остро срещу създаването на изложбата.