News.bg се свърза със скандалния чешки скулптор Давид Черни, който представи страната ни като тоалетна в проекта на чешкото председателство „Ентропа".

Според Черни изложбата цели да представи всяка една от страните-членки по ироничен и гротесков начин, който изобразява пречупването на клишетата.

В отговора си той подчертава, че идеята за изобразяването на България под тази форма не е лично негова, а на един от неговите колеги.

Евродепутати от Атака:
Всяка секунда в която тя продължава да виси е една секунда на тежка обида в повече. Ако не бъде свалена възможно най-бързо, ние ще я свалим собственоръчно
                          Още...

Припомняме, вчера стана ясно, че организаторът на проекта си е измислил художниците, посочени в брошурата като автори на отделните произведения.

Дълго време ние обсъждахме клишетата, които са свързани с отделните европейски страни, допълва Черни.

В отговора си той обяснява, че идеята за тоалетната е дошла от спомен от неговото детство. Заедно със същия този колега Черни е прекарал като деца няколко летни ваканции на българското Черноморие.

По думите му, България е една красива страна и всеки от екскурзията я е харесал много. Единственото нещо което ни учуди, бяха турските тоалетни, които - допълва Черни, като деца ние не можехме да разберем добре.

Впоследствие, посочва още той, заедно с моя колега, решихме, че въпросната тоалетна е единственото нещо, което според туристите различава България от останалите европейски страни.

Поради тази причина, продължава Черни, взехме решение да изобразим България по този начин.

По думите му, присъствието на страната ни като тоалетна в експозицията по никакъв начин не цели да обиди или унижи България.

Аз обичам България, посочва още организаторът на проекта, като уточнява, че е прекарал тук две години с приятелката си българка.

Надявам се българите да приемат нашите извинения, казва още Черни. Още утре ще свалим образа на България от "Ентропа", завършва писмото на скулптура.