Видео, появило се в интернет, показва група от хора, които дават пари на протестиращи, за да демонстрират пред сградата на Върховната Рада (украинския парламент).

Освен пари са били раздавани и тениски с етикети и лога, на някои от които пишело „Укроп", съобщават украински медии.

Местни журналисти са успели да заснемат как протестиращите, които са отишли пред сградата на украинския парламент, са носили знамена на спонсорираната от олигарха Игор Коломойски партия.

Коломойски, който е бивш губернатор на Днепропетровск, е един от най-богатите хора в Украйна с бизнес империя, която включва притежания в енергийния, медийния, авиационния, химическия и металургийния сектор. Коломойски спонсорира и отряда Азов, който се бие срещу проруските сепаратисти в Донбас.

Според някои съобщения, протестиращите са получили по 50 гривни на час, за да присъстват на демонстрацията.

Припомняме, в понеделник пред Върховната Рада в центъра на Киев избухнаха безредици. Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на парламента. Те хвърлиха и граната по силите на реда.

Около 100 души бяха ранени при сблъсъците. Трима бойци от Националната гвардия починаха по-късно от раните си.

Размириците станаха малко след като украинският парламента одобри предложените от президента Порошенко конституционни промени относно децентрализацията на регионите и даването на по-голяма автономия, включително на размирния Донбас.