Днешното гласуване по законопроекта „Кунева" потвърди, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция. Реалността обаче е доста по различна".

Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по отхвърления в парламентарна зала антикорупционен закон, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Народните представители от всички парламентарни групи натиснаха бутоните „против" и „въздържал се", като "за" гласуваха само 78 депутати от ГЕРБ и 22 от Реформаторския блок.

Преди гласуването в парламентарна зала имаше разгорещени дебати. При тях от ДПС обявиха предварително, че няма да подкрепят законопроекта, тъй като е репресивен.

"Когато говорим за необходимост от нов ясен изчистен евроатлантически профил на управлението, ние нямаме предвид непременно съучастието на ДПС в такава управляваща коалиция", обясни още лидерът на движението Лютви Местан по повод амбициите на партията.

Припомняме, в първия ден на новия парламентарен сезон третите по численост в парламента обявиха, че на ДПС може да се разчита за стратегически важни решения, но и заявиха, че управлението се нуждае от нова формула.

Тази теза предизвика редица коментари за това дали ДПС не се приготвя за влизане в евентуална нова управленска формула.
„Ако някой съзира някакво желание на ДПС да влиза в една или друга управляваща конфигурация, ще кажа, че това е отново в плана на самоцелните хипотези", обясни Местан.

С поглед отново към тезата на ДПС, лидерът на партията коментира: „Този кабинет и четирите партии, които стоят зад кабинета, и да искат, не могат да постигнат идейна съвместимост поради простата причина, че априори са идейно несъвместими

Изясняването на профила на кабинета е проблем пряко свързан с ефективността на управлението", заключи Лютви Местан.