Нова формула на властта и управление на развитието, поискаха от ДПС в началото на новия парламентарен сезон. Третите по численост в парламента също използваха възможността да очертаят в пленарна зала приоритетите в работата си през следващите месеци.

„България се нуждае от управление на развитието и от нова формула на властта", заяви лидерът на движението Лютви Местан и загатна - „местните избори ще потвърдят категоричността на тази наша тема. Думата стабилност не може да замени думата развитие. Стабилността не е самоцел, тя е само средата, в която може да има развитие", убеден е още Местан.

Отстраняването на ДПС от властта е целта на ПФ. Още...

С поглед към управляващите партии обаче той им напомни - „няма как да се получи с тази форма на властта". „За стратегически верни решения на ДПС може да се разчита", се зарече председателят на движението.

С поглед към управляващата коалиция Лютви Местан реши и да ги посъветва: „Вместо да вземете да се разберете и да определите общи приоритетите, вие избирате да компенсирате липсата на идейна спойка с друг източник на управляващо единение - ДПС. Анти-ДПС нагласата ви е страст, истерия. Няма да заблудите обществото. Това още не е програма за управление", убеден е Местан.

Темата за бежанската криза в Европа не липсваше в парламентарната декларация и на ДПС. „България и Румъния се гордеят с изградените си телени мрежи, с който да спрат бежански поток.

Срещу кого и какво изправят телени мрежи България и Румъния? Може ли Европейският съюз да бъде затворен с телени мрежи?", поиска да разбере председателят на движението.

Местан не пропусна да изтъкне своите представи „Затворен ЕС означава мъртъв ЕС. Смърт на европейската идея". Пари за детски градини  в циганските квартали е друго искане на третите по сила в парламента.

Политиката на управляващите спрямо ромите е слаба, защото е силова. Настояваме да бъдем чути - решението е образователна интеграция, която да започне от предучилищна възраст", настоя лидерът на ДПС.