Време е за смелост. По този начин социалистката Мая Манолова редактира мотото на 48-мия конгрес на БСП - „Време за справедливост". Червената депутатка и този път привлече вниманието на делегатите на левицата, а тя от своя страна ги призова към работа. „Да се хващаме за работа, другари. Още от утре да сме навсякъде, където са хората", настоя Манолова и продължи с призива - „Да тръгваме след хората, уважаеми другари. Време е за смелост. От нас зависи успехът".

„Аз никак не обичам да губя. И днес не искам да загубя вярата си, че БСП е партия на справедливостта и солидарността, че БСП е смела, че БСП тръгва да спечели изборите в много български общини", разкри социалистката и отсече: „От нас се очаква да вдигнем червените знамена".

Манолова посъветва съпартийците си да не се успокояват с това, че БСП е на 120 години. „Не можем да бягаме от остро противопоставяне, когато управляващите, начело с ГЕРБ, грабят хората. Ние не можем д бъдем беззъба опозиция", продължи с оценките и призивите „червеното острие" на столетницата и предупреди, че ако те не си свършат работата, друг ще се заеме с това. „Той ще го направи обаче не от социални подбуди, а за да може временно да си набави необходимите гласове", коментира Манолова.Тя загатна и една друга актуална „червена" тема, а именно вътрешната опозиция в БСП.

Не мога да приема деленето на кръгове в нашата партия. Аз в такива не участвам. БСП не може и не бива да бъде такова място. Нашата обща територия е партията", отсече социалистката. Въпреки това обаче Манолова напомни, че само в спора, а не в чуването на един глас, се ражда истината.

Партия само с една истина е мъртва партия", подчерта червената депутатка. И може би с поглед към АБВ и бившия си съпартиец Георги Първанов Манолова попита делегатите: „Нима децата ни не грешат, но гоним ли ги от домовете си, когато грешат? Така е и с партията".