Доставките на природен газ от Русия, заобикаляйки Украйна, нарушават споразуменията между "Газпром" и европейските партньори за мястото на доставката на горивото. Това заяви вицепрезидентът на ЕК и комисар по енергийната политика Марош Шефчович.

В Еврокомисията се обсъжда в момента новия руски газов проект "Турски поток" като чисто политическо решение, мотивирано само заради заобикалянето на Украйна. Но при такъв случай се нарушават споразуменията с "Газпром" и неговите европейски партньори за мястото на доставка на суровината, предвидено да е удобно, а не на турско-гръцката граница", заявява Шефчович, цитиран от агенция Новости.

Руският президент Владимир Путин обяви в началото на декември месец, че Русия ще се откаже от проекта "Южен поток", но стартира "Турски поток", при който тръбите отново ще минават по дъното на Черно море, но ще влизат в Труция. Новият проект също както и "Южен поток", ще заобикаля Украйна, а в момента "Газпром" изключително активно работи по първите проекти.

"Разходите от руска страна се предвижда да бъдат 40-50 милиарда долара. Това са огромни средства и дори и без да искаме, си задаваме въпроса - необходимо ли да се хвърлят толкова много пари само за това, за да заобиколиш своя най-близък съсед, казва Шефчович.

По думите му ако въпросът е за доставка на руски газ в Турция, то тази доставка може да се реши независимо от съдбата на маршрута през Украйна.