Необходима е промяна на цялата нормативна и регулаторна база, в която работят ЕРП-тата. Това смята Жельо Бойчев, член на парламентарната комисия по енергетика. В момента предлаганите промени, включително и завишените глоби се правят заради страх от протести.

Според Бойчев само завишените глоби няма да помогнат, за да бъдат защитени правата на потребителите.

Според него преждевременно приключилият живот на предишното Народно събрание и обструкцията на ГЕРБ са попречили на приемането на тези промени:

Трябва да променим и работата на контролните институции, за да си вършат те работата, каза Бойчев и напомни, че вече имаше налагане на глоби, но не се стигна до тяхното прилагане.

Бойчев каза, че в комисията днес очаква да се види дали ще се подкрепят големите корпоративни интереси или потребителите.

Ние бихме подкрепили мерките в система от няколко решения. Един от тях е да няма такъв вариант да можеш да оспориш сметката, след като я платиш, а да можеш да я оспориш преди това.

Припомняме, днес извънредно се събира Комисията по енергетика в народното събрание след като в Източна България гражданите получиха по две сметки за ток. Това напомни изключително много за зимата на 2013 година, когато протестите срещу монополите тръгнаха именно при двойни сметки за електричество във Варна и Добрич.