Рокерските банди, за които Европол предупреди вчера, не представляват заплаха за  сигурността и обществения ред в България.

Това се посочва в съобщение на МВР, ден след като от европейската служба посочиха, че бандите са избрали за нова цел на престъпните си посегателства страни като България, Македония, Гърция и Турция.

От вътрешното ведомство обаче успокояват, че няма данни те да развиват дейност на наша територия.

Според МВР изложените от Европол факти се базират на аналитичната дейност на организацията за заплахите и развитието на организираната престъпност и тероризъм в Европа.

Посочените рокерски банди „Ангелите на ада" и „Бандидос" са известни на българските правоохратинелни органи, тъй като те поддържат добър информационен обмен с Европол от 2007 година, когато страната ни стана пълноправен член на международната организация, изтъкват от министерството.

От там допълват, че рокерските банди са структури, които биха могли да окажат негативно влияние върху обществения ред, като най-често проявите им са свързани с масови безредици, побоища след употреба на алкохол и наркотици, грабежи, изнудвания, заплахи, трафик на оръжие.

Органите на МВР са в непрекъснат контакт с партньорските служби и в готовност да противодействат на каквато и да е престъпна дейност или нарушаване на обществения ред, а виновните да понесат отговорност в съответствие с българското законодателство, завършва съобщението на ведомството.