hells-angels.com

Рокерски престъпни банди се насочват към Югоизточна Европа, съобщи Ройтерс, като цитира предупреждение на Европол. Сред тях са „Ангелите на ада" и „Бандитите".  

По информация на агенцията бандите са избрали за нова цел на престъпните си посегателства страни като България, Македония, Гърция и Турция.

Сред престъпленията на рокерите са изнудване, рекет, грабежи и дори убийства. Те се занимават още и с трафик на наркотици, оръжие и хора с цел сексуална експлоатация.

В съобщението на Европол се посочва, че рокерите сключват нови, по-големи съюзи помежду си, чрез които да извършват по-лесно престъпленията си. По този начин те вече имат капацитета да ръководят наркотрафика през т.нар. Балкански път, започващ от Турция, преминаващ през България, и стигащ до бившите югославски републики.

Рокерите използват различни стратегии, с които да установят контакт с влиятелни личности в районите, през които преминават, отбелязва Ройтерс.

Някои страни в югоизточна Европа дори не подозират колко голяма е опасността, коментира говорител на Европол. В тази връзка от там призоваха властите в държавите от района да предприемат мерки, за да отговорят на наближаващите престъпни формирования.