2 допълнения към действащия до 2010 година договор на България с Газпром и меморандум за по-нататъшно сътрудничество в газовия сектор сключи държавата с руския газов гигант.

В присъствието на премиера Станишев меморандумът подписаха Алексей Милер, председател на управителния съвет на Газпром и заместник-министърът на икономиката и енергетиката и председател на съвета на директорите на Булгаргаз Валентин Иванов и главният изпълнителен директор на Булгаргаз Кирил Гегов.

Час преди подписването на меморандума с Газпром, от Министерството на икономика разпространиха основните моменти от новите договорни отношения между Булгаргаз и Газпром.

Гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1.2 на 4.7 млрд. лева.
Ако се оправдаят най-оптимистичните прогнози за транзит, тези приходи могат да достигнат общо 7.8 млрд. лв.

Транзитната тарифа, по която ООО „Газпром експорт" ще плаща на „Булгаргаз" ЕАД, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС

Това подчерта и министър Румен Овчаров, който след традиционната чаша шампанско заяви, че с подписаните документи е гарантиран природният газ за българската икономика и население за продължителен период - до 2030 година.

Той побърза да отговори - по думите му на многото приказвачи в България, според които би могъл да се подпише нов договор с Газпром през 2010 година, когато изтича старият договор - че подобно нещо тогава няма да може да се сключи.
Овчаров се аргументира с данни за сключените вече дългосрочни сделки от Газпром - той вече е продал производството си за следващите 15-16 години, тъй като има договорени продажби на природен газ за 2.5 трилиона кубически метра газ.

България постигна плавен преход към пазарни цени на природния газ в ЕС. По този начин се избягва опасността за шоково увеличение и криза в индустриите, зависими от природен газ. Периодът на прехода е от април 2007 г. до края на 2012 г.

Това потвърди и шефът на руския газов гигант Алексей Милер, според когото плавният преход към пазарни цени ще бъде за българските потребители абсолютно безболезнен.
Той каза още, че диалогът с България ще продължи и изрази предположение, че новите газопроводи биха могли да бъдат прекарани през българска територия.

Плавният преход към пазарни цени ще бъде за българските потребители абсолютно безболезнен.
България би могла да бъде център за разпределение за доставките за руски газ в този регион на Европа
               Алексей Милер

България би могла да бъде център за разпределение за доставките за руски газ в този регион на Европа, каза още Милер.

Възникващите от изменението на договорите разходи на „Булгаргаз" ЕАД са 0.77 млрд. лв. до края на 2012 г.
При продължаване на действащите договори без изменения, загубите от намаления транзит след 2011 г. биха били между 3.5 и 6.6 млрд.лв.

Транзитната тарифа, по която ООО „Газпром експорт" ще плаща на „Булгаргаз" ЕАД, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС.
Подобна клауза е прецедент в историята на ОАО „Газпром". Положителният финансов резултат за „Булгаргаз" ЕАД от тази индексация е над 900 милиона лева.
Само това носи на България приходи по-големи от евентуалните загуби от предварително променените цени, изтъкна още Овчаров.

Дългосрочният договор с ОАО „Газпром" значително увеличава стойността на нематериалните активи на „Булгаргаз" ЕАД и приходите на българската държава при бъдещо публично предлагане на акции на компанията.

България гарантира доставката и транзита на природен газ до края на 2030 г.
Това осигурява предвидимост на икономическата среда и конкурентоспособност на икономиката ни.

Другата страна
До втората четвърт на другата година новото споразумение ще доведе до увеличение с около 20% на цената, която Булгаргаз плаща 

По този показател за макроикономическа стабилност България се изравнява с ред европейски държави, от които до този момент изоставаше.
Сред държавите, успели да сключат дългосрочен договор с ОАО „Газпром" са Франция (договор до 2015 г.), Германия (2030 г.), Полша (2022 г.), Холандия (2019 г.), Чехия (2020 г.), Италия (2035 г.), Унгария (2015 г.), Австрия (2027), Финландия (2025).

За пръв път България владее изцяло транзитните газопроводи на своя територия. В момента е в сила междуправителствено споразумение от 1986 г., според което транзитните газопроводи са предназначени за транзита на руски природен газ за съседни държави.
Това означава, че досега на „Булгаргаз" ЕАД се налагаше да плаща на ООО „Газпром експорт" за доставка на газ до някои региони в страната, въпреки че газопроводите са българска собственост и са на българска територия.