Управляващата коалиция в България се е съгласила на ново споразумение с Газпром, което ще увеличи цената, която държавният монополист Булгаргаз плаща сега.

Това се казва в информация, публикувана в електронното издание Moscow Times.
Материалът е на Майкъл Уинфри от Ройтерс, който се позовава на неназован източник, запознат с преговорите.

Според изданието увеличението ще бъде между 40 и 45 процента до 2012 година. Според източника до втората четвърт на другата година новото споразумение ще доведе до увеличение с около 20% на цената, която Булгаргаз плаща.

Припомняме, днес в София трябва да бъде подписано новото споразумение, след като в петък то бе одобрено от тройната коалиция.
Правителството отказва да разкрие детайли от новото споразумение, като се позовава на конфиденциалността на договора, отбелязва материалът, публикуван в руското издание.

Според споразумението, посочва източникът, което е със срок до 2030 година, Газпром ще прекрати практиката да плаща за газа, който минава транзитно през България, като продава на София доставки на цена, която е значително по-ниска от пазарната.

С новото споразумение приключват започналите през януари преговори, след като Газпром поиска промени в договора с българската страна, чийто срок изтичаше през 2010 година, тъй като договорът е станал неизгоден.

България консумира годишно 3 милиарда кубически метра природен газ, като почти половината от това идва от договора за пренос на газ.

Според източника, цитиран от Moscow Times, договорът ще гарантира надежден източник на енергия за България и нейните съседи.