На първото си официално посещение у нас пристигна американският държавен секретар Джон Кери.
Най-вероятно той е кацнал в ранните часове на тази нощ, тъй като американското правителство публикува снимки от пристигането му на Софийското летище преди 5 часа (около 3.00 часа сутринта наше време).

България да се специализира в кибер-сигурността, предложи Плевнелиев на Кери
Още...

Заместник държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд го придружава.

Визитата е по покана на министъра на външните работи Даниел Митов. След като се видя с президента Росен Плевнелиев, Кери посети и премиера Бойко Борисов.

Американският държавен секретар се поразходи пеша из идеалния център на София, за да стигне до сградата на Министерския съвет, като дори спря, за да се наслади на гледката и да разгледа архитектурата в "триъгълника на властта". На стотина метра от мястото, където се намираше Джон Кери, малко пък се проведе протест на привърженици на „Атака".

Финал на визитата на държавния секретар на САЩ е срещата му с министър Митов.

В разговорите ще бъде направен преглед на двустранните отношения и ще бъдат обсъдени актуални въпроси от международния дневен ред, регионалната сигурност и сътрудничеството в областта на отбраната, търговско-икономическите връзки и ивестиции, енергетиката.

Закуска с Филип Хамънд - първото, което направи Кери у нас
Още...

След срещата си премиерът Борисов и държавният секретар ще дадат съвместна пресконференция.

Както бе съобщено по-рано, във връзка с посещението на американската делегация са въведени изключителни мерки за сигурност.

Сред мерките за сигурност във връзка с визитата са забрани за отваряне на прозорците и вратите на балконите, както и да се излиза на тях, забрани за паркиране.
Полицаи на всеки метър охраняват и трасето, по което се придвижва кортежът на американския държавен секретат, а по покривите са разположени снайперисти, информира НоваТВ.


Триъгълникът на властта ни отцепен за хора и автомобили

Наложените ограничения за отваряне на балконските врати и на прозорците са за датите 14 и 15, съответно от 18 часа на 14 януари до 22 часа на 15 януари.

Забранено е паркирането около Народното събрание и площад Батенберг, както и около Президентството. Няма да има блокирани улици, обясни Красимир Димитров от дирекция Сигурност в общината.

Все пак обаче се правят промени в организацията на движението в София заради посещението на Държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 08.00 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. "България" и Национален музей "Земята и хората". От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на паркинга на пл. "Народно събрание", на паркинга на пл. "Княз Александър I", на - ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител" и на ул. "Проф. д-р Желязко Христов".

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР по ул. "Проф. д-р Желязко Христов" и по ул. "Леге" между ул.
"Съборна" и бул. "Цар Освободител". Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.