71 мигранти, открити мъртви в изоставен камион в Австрия миналата седмица, най-вероятно са се задушили скоро, след като са били качени от каналджията в Унгария. Това обяви полицията, цитирана от Агенция „Франс прес".

Първоначалните резултати от аутопсиите показват, че при наличието на такъв брой хора и липса на кислород, е вероятно задушаването да е възникнало за "нула време", обясни говорителят на полицията.

Окончателният доклад на следователите се очаква да излезе в следващите пет или шест седмици.

Смята се, че жертвите са от разкъсваните от войни Сирия, Афганистан и Ирак, но за момента те не са идентифицирани. Предположението е на базата на няколкото открити паспорта в камиона.

59 мъже, осем жени и четири деца бяха открити скупчени един върху друг в задната част на хладилен камион за птици на магистрала близо до унгарската граница на 27 август.

Полицията направи ужасяващото откритие, след като забеляза разлагащи се телесни течности да капят от превозното средство.

Един афганистанец и петима българи бяха арестувани във връзка със случая.

Един от заподозрените шофьори - 32-годишният Цветан Цветанов, отрече да е знаел, че има някой в камиона по време на първото му явяване в съда в четвъртък.

Обвиненията срещу него включват участие в организирана престъпна група, контрабанден трафик и предумишлено убийство на 71 души.

Полицията вярва, че Цветанов и останалите петима, които били арестувани в Унгария, са членове от по-нисш ранг на една от многобройните престъпни групи за трафик на хора, които изкарват големи суми пари от мигранти, като им помагат да достигнат до Европа.