В събота късно вечерта унгарската полиция е задържала пети заподозрян за камиона-ковчег в Австрия, съобщи БНР, позовавайки се на информация от полицията в Будапеща. Задържаният пак е българин.

Часове по-рано унгарският съд реши да остави за месец задържаните трима български граждани и един афганистанец с унгарски документи за самоличност.

Други четирима заподозрени остават извън затвора. Има заповед за арест за още един заподозрян, който още не е заловен. Австрийските власти имат право да поискат предаване на заподозрените, за да бъдат съдени от съд там, каза пред програма „Хоризонт" Светла Кьосева.

Присъдата, която могат да получат сънародниците ни е от 2 до 8 години затвор, но ако бъде доказано, че става дума за организирана престъпност, присъдата може да достигне 16 години. Няма точни сведения как е разкрита групата, в чиито камион бяха открити 71 мъртви мигранти, допълни тя.

Все още няма обвинение в убийство към задържанните за трафик на хора, нечовешко отношение и организирана престъпност българи.  Самоличността им няма да бъде оповестена, докато трае следствието.

Сирийски бежанец, който само дни преди инцидента е стигнал по същия начин до Виена заяви: "Не знаем с какво пътуваме, може да е камион, може ван. И трябва да го следваме, защото в неговия район той е шефът и ако не вървим с него има, не знам как е думата, гангстери, в гората са и ще ни хванат и ще ни вземат всичко".