Досегашният начин на взимане на решения в КС не ме е убедил, че той взима решения като независим съдебен орган.
Това заяви конституционният съдия Румен Ненков в „Тази Сутрин". Той бе и докладчик по делото за Делян Пеевски, което разбуни духовете вчера.

„Основната грешка на КС е, че делата са много забавени, което създава впечатление у хората, че са изчаква да се види откъде ще духне политическия вятър, което е несъвместимо с доброто правосъдие." заяви още Ненков.

Той добави, че не вижда конфликт на интереси във факта, че синът му е депутат от ГЕРБ и допълни, че освен с него не познава и не се среща с депутати.

Той посочи, че не е бил избран от ничия партийна квота и допълни, че не се разпознава в писмото на Делян Пеевски за задкулисие. „Всеки съдия носи лична съдебна отговорност", каза още Ненков.

„От моя страна той не е с развързани ръце да се върне на работа." Това заяви професорът по конституционно право Георги Близнашки в „Тази Сутрин" и припомни, че самият Пеевски е казал, че няма да се върне без решение на КС на работа.
А такова решение няма, тъй като съдът не успя да набере 7 гласа.

По повод закона за конфликт на интереси, Близнашки заяви, че той цели да предпази или освободи лицата, заемащи публични длъжности и допълни, че де факто с назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, той е престанал да бъде народен представител. „Има едно допълнително освобождаване, но то е формален акт" заяви още той.

Близнашки припомни и че законът е бил променен, за да може Пеевски да стане шеф на ДАНС.