Британската компания British Petroleum (BP) обяви, че вече е похарчила над 3 млрд. долара в опит да спре петролния разлив в Мексиканския залив и за ликвидация на последствията.

Още миналата седмица ВР оцени разходите си по инцидента на 2.65 милиарда долара.
В тази сума влизат и платежите по уреждане на 47 000 иска - около половината от подадените до този момент. За тях са били изплатени 147 милиона долара.

Според изявлението на компанията в момента в ликвидацията на нефтения разлив участват вече 44 500 души, като 5 000 нови работници са били наети само за последната седмица.
Ураганът „Алекс", първата тропическа буря за сезона, принудително спря дейноститепо обиране на суровия петрол от повърхността на морета.

От 22 април - когато след взрив потъна платформата на ВР в Мексиканския залив - ежедневно във водата изтича петрол, който причини невиждана до този момент екологична катастрофа в региона. Всеки ден във водите се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Тепърва ще се изчисляват и щетите върху екоравновесието. ВСАЩ има сериозни настроения срещу действията на British Petroleum.

След неуспешните опити да се изгради "похлупак" и да се запълни тръбата с тежка кал, в момента специалистите на компанията изграждат две нови тръби, с които да се извежда нефта.
Очаква се обаче, че те ще започнат да работят едва през август месец.

Днес изненадващо на борсите акциите на ВР се повишиха с 0,8%, но в момента те не струват и на половината от стойността си преди аварията.

Падането на стойността на ВР предизвика и съмнения за това, че може да се сменят нейните собственици, тъй като разходите по аварията ще струват десетки милиарди долара.

Като един от възможните купувачи се посочва американската компания Exxon Mobil.