Вътрешният министър Цветан Цветанов коментира в студиото на Нова телевизия предстоящото днес заседание на Варненски апелативен съд по мярката на задържаните при полицейската операция „Килърите 2", когато бяха арестувани Янко Попов - Туци, Васил Костов - Кеца и Райчо Стойнев.

Двама от арестуваните - Васко Кеца и Янко Попов -Туца, бяха задържани и преди време, когато МВР задържа петимата, обвинени за убийството на Юри Галев.

Надявам се, че съдът ще вземе предвид това, което сме събрали и по специално с убийството на Румен Рачев, заяви Цветанов.

Припомняме, той беше застрелян на 3 юли 2009 г. около 12.30 ч. пред централния вход на многопрофилната болница в Шумен

По думите му събраните доказателства са достатъчни, за да бъде доказана една сериозна, тежка и йерархически изградена престъпна група.

Цветанов заяви, че те се разследват и за още три убийства, станали през последните 4 години - освен тези на Юри Галев и Румен Рачев.

Тук трябва да включим и двете стрелби срещу Джованито и Куката. Така можем да кажем, че за първи път е разкрита цялата организация на едно престъпление - и помагачи, и организатори, и изпълнители.

Вътрешният министър бе категоричен, че за последната една година като цяло е ограничена тежката организирана престъпност.

Защото тази престъпност винаги е търсила протекцията на държавата. В рамките на последните 20 г. виждахме срастване на престъпници, политици, съдии, прокурори. Надаваме се, че и съдебната система ще продължи самоочистващия се процес, заяви Цветанов.

Той подчерта, че е важно да се наблегне на битовата престъпност, както и на автокрадците.

Силовият министър заяви, че не е нормално те да бъдат освобождавани с такава лекота.

Не мислете, че излизайки навън те се занимават с поезия или изкуство. Те имат добри адвокати, пари и имаме такава съдебна система, която ще им промени мярката, подчерта Цветанов.

По думите им това освен, че ги прави по-силни, ги прави и по-подготвени за следващите свои набези, което от своя страна изисква и по-големи финансови ресурси за тяхното неутрализиране.

Той е категоричен, че няма война между изпълнителната и съдебната власт.

"Има стрелички, но не може да няма, защото ние искаме да променим държавата", каза Цветанов и допълни: "Трябва да има политическа воля за това, за да я измъкнем от всички, които я ограбваха - това са и политици, и всички тези престъпни лица на прехода".

Запитан дали чрез тези критики за отношенията между предишните управляващи и съдебната власт не се опитва да се окаже някакъв натиск върху нея министърът бе категоричен, че „няма такова нещо".

Искаме да бъдем много по-ефективни и по-мотивирани, но мотивацията идва и от това, което получаваш от съдебната система, подчерта той и допълни: „Трябва да прочистваме водите".

По повод скандала със строежа на пистата на F1 у нас той заяви, че само за няколко часа са установили двете лица, които са изпратили sms-ите.

По думите му най-вероятно не става дума за рекет, а за „шегичка" и в момента се установява какъв е бил мотивът им да го направят.

Получи се много конфузна ситуация. Надявам, че това ще бъде един добър урок за всички страни, заяви вътрешният министър и добави: „Не трябва да пропускаме възможната хипотеза, че това объркано начало може да има един добър край".

Относно изказванията му, че президентските избори ще бъдат спечелени от кандидата на ГЕРБ Цветанов заяви, че за момента не трябва да се фокусираме върху едно събитие, което е чак след една година.

Той допълни, че всички структури на партията ще работят усилено и за президентските, и за местните избори.

Министърът не пропусна да засегне и темата за здравеопазването, подчертавайки че са създадени условия за източване на НЗОК по различни клинични пътеки.

Не може да опишеш, че си направил ампутация на пръст и после да се окаже, че той си е на мястото, заяви Цветанов.

Относно готвения вот на недоверие той коментира: „Живеем в демократично общество и всяка партия изгражда своите идеите за есенно - зимния сезон.

Политиците се върнаха от почивка и е съвсем нормално всеки да изказва идеи, различни от тези на управляващите.