Неочаквано, на 67 години почина пожизненият президент на Туркменистан Сапарамурат Ниязов, съобщи Ройтерс.
Новината е потвърдена от източник от туркменското правителство.

Националната телевизия съобщи - „Великият Туркменбаши умря" и започна да излъчва само националния флаг в черна рамка.

Причината за смъртта според първоначалните информации е инфаркт.

Ройтерс съобщава, че обстановката в столицата Ашхабад е спокойна, а веднага след съобщението за кончината работници са започнали да прибират новогодишната украса от градските улици.

В страната е обявен 7-дневен траур, а погребението е насрочено за 24 декември.

В правителствено комюнике се казва, че страната ще продължи външната и вътрешната политика, водена от покойния пожизнен президент. Страната трябва да остане обединена и непоколебима, заявяват от кабинета, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Ниязов е президент на републиката от 1985 година, а през 1999 се обяви за неин пожизнен президент.

От няколко години той неизменно е в десетката на най-лошите диктатори в света.
През февруари тази година неочаквано отне пенсиите на 100 хиляди души, тъй като държавата била в преразход. Част от пенсионерите трябваше да върнат и получени по-рано суми.

Туркменбаши бе известен и с доста екстравагантните си хрумвания.
Той обеща влизане в раяна всеки, който прочете три пъти книгата му "Рухнама", която стана и основен предмет, изучаван в училищата в Туркменистан.

В нейна чест месец септември бе прекръстен на Рухнама, а един от днита на седмицата - събота - в "рюхгун" (духовен ден).

Междувременно ГазетаРу съобщи, че лидерите на опозицията планират да се съберат до ден-два, за да обсъдят ситуацията.
По думите на бившия вицепремиер на страната Худайберд Оразов, председател на обществено-политическото движение "Ватан", той вече е разговарял с останалите опозиционни лидери - "Нищо не ни разделя", категоричен е Оразов.

Изданието уточнява, че всички представители на опозицията живеят извън Туркменистан. В страната срещу тях има възбудени съдебни дела, много от които вече са завършили със задочни присъди.