Сапармурат Ниязов Пенсионерите в Туркменистан престанаха да получават пенсии.

Службите за социално осигуряване обясниха забавянето с необходимостта от преизчисляване на тарифите, но по-късно стана ясно, че президентът на страната Сапармурат Ниязов е подписал нов закон, според който напълно се спира изплащането на пенсиите на инвалиди, бивши колхозници и други категории възрастни хора.

Документът също така задължава да се “удържат излишно изплатените суми” , тоест, всички пенсионери са задължени да върнат на държавата платените им по-рано суми. Законът ще наказва сериозно всички чиновници за предоставяне на недостоверни данни за отпускането и изплащането на пенсиите.

Така Ниязов, който е класиран в първата десетка на най-лошите диктатори в света, реши да намали разходите на държавата си, за сметка на старците, коментира електронното издание NEWSru.

В понеделник централната телевизия излъчи обръщение на министъра на социалното осигуряване, според когото в резултат на реформите над 100 000 пенсионери няма да получават от държавата нито копейка, а над 200 000 ще бъдат лишени от по-голямата част от пенсиите си. Няма да се заплащат и инвалидни пособия.

Според хрумванията на туркменския лидер държавата по-рано е била в преразход и сега ще трябва да си възстанови излишъците, похарчени през последните 2 години.

В резултат на реформите броят на хората, получаващи пенсии в републиката ще намалее от 336 000 до 229 000 души. Размерът на пенсията до сега беше между 200 000 и 2.2 манати (между 10 и 90 долара).

Според новия закон право на държавна пенсия имат само жените с трудов стаж не по-малко 20 години и мъжете, работили най-малко 25 години на територията на републиката.

Наблюдатели отбелязват, че реформата ще удари най-вече хората, преместили се да живеят в Туркменистан през последните 10 години преди разпадането на СССР.

Сред населението на бившата съветска република цари паника, съобщават опозиционните издания.
Решението на президента предизвика протести сред населението, нехарактерни за днешен Туркменистан. Големи групи от пенсионери се стекоха пред социалното министерство, за да искат обяснение от властите.

За да се успокои ситуацията, във всички региони на страната бяха разпратени чиновници от социалното министерство, които да обяснят на хората, че ситуацията е “временна” и е предизвикана от откритите от самия Ниязов нарушения в пенсионните разчети.

В резултат от пенсионната реформа моргите в Туркменистан се препълниха с починали възрастни хора, пише вестник "Время новостей".
Януари стана последният месец в живота на много от тях – те припадаха, получаваха инфаркти, умираха направо в пощенските клонове и банките, разбирайки, че са им отнели напълно или частично пенсията, пише още изданието.
Подобен удар в скоро време може да доведе до смъртта на хиляди хора, коментира и радио DW-World.

За първи път Ниязов заговори за реформи на 30 декември 2005 година по време на заседание на правителството. Тогава той обаче предупреди само за 10-20-процентно намаляване на пенсиите.
За да не се вълнува населението, той предложил тази новина да не се споменава в официалния протокол от заседанието. Не последваха никакви укази и постановления, посочва NEWSru.
Всичко стана “по ниязовски” – речено-сторено. И още на 2 януари пенсионерите, отишли в пощите, откриха, че пари няма. Те били посъветвани да се върнат след няколко дни или след няколко седмици.

Според някои информации в Туркменистан може да бъде приет закон, според който възрастните хора трябва да бъдат издържани от техните деца. В противен случай на възрастните ще бъде предлагано да се откажат от жилището си и да отидат в старчески дом.

В навечерието на визитата си в Москва, Ниязов обяви, че пенсия не трябва да получават хората, които имат деца на възраст над 18 години. А тези, които нямат, не трябва да искат стария размер на пенсията си, ако не докажат, че има най-малко 38 години трудов стаж. Ако не могат да докажат това, те трябва да върнат на хазната парите, надплатени през последните 2 години, смята турменският лидер.

Той неизменно е сред 10-те най-лоши диктатори в света, като американският ежедневник PARADE тази година го поставя на осмо място – с едно по-назад от миналата.
В първата тройка на диктаторите, която не се променя от 2003 насам, са президентът на Судан Омар ал-Башир, лидерът на Северна Корея Ким Чен Ир и председателят на Съвета за мир и развитие на Мианмар (Бирма) Тхан Шве.
На четвърто място е поставен президентът на Зимбабве Робърт Мугаве, на пето – президентът на Узбекистан Ислам Каримов. На шеста позиция е китайският президент Ху Дзинтао, на седма – саудитският крал Абдулла, на девета – иранският духовен лидер аятолах Хомейни, а на десета – президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг Нгуема.