От името на лявото крило на БСП Янаки Стоилов каза, че е изненадан от информацията, че НДСВ възнамерява да напусне коалицията.

Според него самите партии от тройната коалиция трябва да определят общите точки на политиката до изборите, които да обхванат главните управленски проблеми.

По партийно-политическите въпроси - самите партии от коалицията взаимно да си признаят повече самостоятелност на представяне, отстояване на своите позиции, смята Стоилов.

Разбираемо е, че с наближаването на изборите всяка от тези партии ще търси своя профил, своя специфика и интереси, стига това да не дестабилизира общите и най-важни въпроси, които трябва да се ангажират правителството и парламентарното мнозинство", коментира Янаки Стоилов.

Той подчерта, че такъв по-гъвкав подход на ясни, общи ангажименти и неконфронтация може да създаде по-конструктивна среда в оставащите месеци до края на мандата.

Лявото крило на БСП предлага 25% от депутатите да се избират мажоритарно и настоява за преход от декларативна към действена политика, както и за по-скорошно приемане на закона за участие на гражданите в управлението и за мерки за противодействие на икономическата криза и корупцията.