Председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов заяви, че партията може да излезе от коалицията, ако настъпят обстоятелства, при които държавният и общественият интерес да бъдат засегнати.

Социолозите:
С наближаването на изборите участниците в тройната коалиция ще започват да подчертават различията в интересите си. Твърде самонадеяни са тези, които погребват НДСВ
                    Още...

Като фактор за напускане на коалицията той посочи, цитиран от БНР, възможно отрицателно становище на Европейската комисия в преговорите за пускане на ядрените блокове. Тогава НДСВ ще търси отговорност от коалиционните си партньори.

Припомняме, при продължилия часове дебат за възможния рестарт на блоковете в парламента, НДСВ за пореден път демонстрира ясната си позиция против възобновяването на работата на спрените реактори.

По-късно обаче, на брифинг в централата на НДНВ Марина Дикова коментира:
Да, имаме различия в Тройната коалиция, но това не означава, че не можем да отстояваме нашата визия по различни политики в рамките на коалицията - засега сме твърдо решени да продължин да го правим."

Дни преди дебата за АЕЦ в парламента председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и зам.- председател на НДСВ Минчо Спасов коментира, че рестарта на АЕЦ "Козлодуй" ще струва на България 600 милиона евро и това ще бъде най-скъпата предизборна кампания.

НДСВ са готови да напуснат коалицията, ако е налице нарушаване на коалиционното споразумение между партньорите. Това заяви пред news.bg Спасов, помолен за коментар за казаното от председателя на партията Пламен Моллов.

По думите му, такова неспазване на споразумението ще е факт, ако се наруши една от основните цели, които то си поставя, а именно - пълноценната европейската интеграция на България, която ще бъде поставена под въпрос при евентуален рестарт на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй.

Ако това се случи, подчерта Спасов, еднозначно ще се наруши не само коалиционното споразумение, но и договора за присъединяване на страната ни към ЕС. Запитан дали евентуалното оттегляне на НДСВ от управлението, ще доведе до предсрочни парламентарни избори, Спасов отговори, че в партията винаги са били готови за подобен развой.

В БСП изненадани - самите партии от тройната коалиция трябва да определят общите точки на политиката до изборите
                   Още...

Все пак той поясни, че е уверен, че правителството вече се е вразумило, както сам се изрази и ще преосмисли политиката си относно рестарта на АЕЦ. В тази връзка той добави, че е рано да се говори за оттегляне на жълтите министри от заеманите постове.

Запитан за коментар за доста меката позиция на ЕК към България относно възобновяването на двата блока, Спасов отговори: „Няма как тяхната позиция да е толкова рязка. Все пак това са доста опитни политици". Той нарече евтин популизъм твърдението на кабинета, че Комисията е дала зелена светлина за възстановяването на двата реактора.

Спасов отново припомни, че отварянето на 3-ти и 4-ти блок ще струва на страната ни над 600 милина евро, които ще бъдат заплатени от българските данъкоплатци.

Помолен за мнение относно договорения снощи между Сергей Станишев и президента на Азербайджан Илхам Алиев внос на природен газ Спасов беше категоричен, че това отдавна е трябвало да се случи. Той допълни, че дейнoстта на президента Георги Първанов в търсене на други източници на газ е трябвало още отдавна да се активизира, като засегне не само Азербайджан, но и Иран.

Що се отнася до понесените загуби във връзка с газовата криза, зам.-председателят на НДСВ подчерта, че те трябва да бъдат компенсирани по силата на търговския закон. Най-големият удар обаче ще падне върху Булгаргаз, който се явява основен доставчик, каза още той.

Минчо Спасов отказа коментар за предстоящия по-късно днес брифинг на жълтата партия, на който се очакват „ексклузивни новини".