Външният министър Кристиян Вигенин, който е в Люксембург за срещата на Съвета по външни работи на ЕС, призова Брюксел да гарантира газовите доставки от Русия към Украйна и транзита на суровината за останалата част от Европа.

Министърът подкрепи призива на международната общност Москва да декларира, че се дистанцира от случващото се в Източна Украйна, допринасяйки за стабилизирането на обстановката.

Първите дипломати на ЕС обсъдиха и писмото на Владимир Путин, в което той предупреди за възможност от нова газова война и спиране потока на синьо гориво останалата част от Стария континент.

Вигенин и колегите му обсъдиха възможността за организиране на кръгла маса в Женева, където представителите на Киев и Москва да седната на масата за преговори с цел предотвратяване на по-нататъшно напрежение между тях.

Припомняме, че по-рано днес Съветът на ЕС одобри отпускането на първия транш от 1 млрд. евро към Украйна и обяви либерализирането на споразуменията за търговия на източноевропейската държава със страните членки на съюза.