Съветът на ЕС одобри отпускането на финансова помощ в размер на 1 млрд. евро за Украйна, предаде „Обозреватель".

Водещата законодателна институция на съюза прие и решение за либерализиране на търговията с Украйна, което да позволи на националната икономика да се възстанови след търговските санкции на Русия. Съветът предложи още сключване на споразумение за асоцииране на Украйна към общността на 28-те.

„Целта на финансовата помощ в размер на 1 млрд. евро е да бъде гарантирана икономическата стабилност и структурната реформа", казаха от Съвета след оповестяването на решението.

С цел подпомагане на украинската икономика Съветът одобри временни едностранни търговски преференции за достъп на украински стоки до европейския пазар. Така от края на този месец ще отпаднат половин милиард евро мита и такси, с които понастоящем всяка година се облагат 94.7% от промишлените стоки и 100% от земеделската продукция, внасяни в ЕС от Украйна.

Припомняме, че на 5 март Брюксел даде зелена светлина за отпускането на 11 млрд. евро финансова помощ за Киев, които трябва да бъдат преведени в следващите няколко години.

По-рано днес американският представител в ООН Саманта Пауър обяви, че администрацията на президента Барак Обама ще одобри отпускането на заем в размер на 1 млрд. щатски долара.