Президентът на САЩ Барак Обама подтикна египетския президент Хосни Мубарак по-бързо да се откаже от властта и да даде ясен знак на света, че лидерският преход „трябва да започне сега".

Последно: Кайро отказа да слуша Обама.
                   Още...

Президентът Обама говори в Белия дом, малко след като Мубарак обяви, че няма да се кандидатира отново на изборите през септември.

Египетският президент обаче заяви, че ще остане на поста си дотогава.

Мубарак се оттегля през септември.
       Още..

Американският държавен секретар Хилари Клинтън ще направи изявление по-късно днес в Държавния департамент, където се очаква да бъде обсъдена ситуацията в Египет.

Отстъпката на Мубарак да не участва отново в избори, което наскоро бе немислимо, бе посрещаната гневно от протестиращите в Кайро, които искат Мубарак да се оттегли незабавно.

Те обещаха да останат на улиците докато не го направи.

Решението на Мубарак очевидно не удовлетворява и президента Обама.

След дни на суетене в Белия дом как да бъде отговорено на неочакваното и безпрецедентно протестно движение, президентът зае позицията на демонстрантите, въпреки че не повтори тяхното искане за незабавна оставка на Мубарак.

Кастро: Съдбата на Мубарак е решена
        Още...

След като разговаря с египетския си колега близо час, Обама даде брифинг, по време на който подкрепи демонстрантите и египетската армия, която също е на тяхна страна.

Но Обама не приветства, нито директно спомена обявеното по-рано намерение на Мубарак да не се кандидатира на новите избори.

Не е работа на друга страна да определя лидерите на Египет. Само египетският народ може да направи това.", заяви Обама.

Това което е ясно - и това което искам да подчертая на президента Мубарак е, че смятам, че плавният преход трябва да е мирен и трябва да започне сега.", каза Обама от Белия дом.