В реч, предавана по телевизия "Ал Арабия", египетският президент Хосни Мубарак заяви, че ще се оттегли след предстоящите избори.

Следващите избори ще се проведат през септември и Мубарак няма да участва в тях.Участие няма да вземе и синът му, чието име бе спрягано като наследник на баща му, управлявал страната 30 години.

Мубарак обаче, ще остане на поста, докато бъде избран следващият президент. Междувременно БиБиСи съобщава, че протестиращите не са приели казаното от Мурабак и настояват той да се оттегли още сега.

Припомняме, дни наред в много градове Египет се провеждат милионни протести срещу властта му.

Смяната на правителство не удовлетвори протестиращите и опозиционните лидери, които поискаха оставката му.

Оставката бе поскана и от турския премиер Ердоган.

Американският президент Барак Обама за пореден път е посъветвал в телефонен разговор Мубарак след решението на държавния глава да не се кандидатира отново на изборите и преходът към новата власт да бъде мирен.

Британският премиер Дейвид Камерън защити Мубарак.

Френският президент Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел настояха управляващи да проведат нужните реформи. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, обаче, изрази притесненията си,  че от усложнената обстановка може да се възползват ислямисти, които да се опитат да завземат властта в Египет.