Моментът за вдигане на осигуровките за пенсия още не е дошъл. Това мнение изрази министърът на финансите Владислав Горанов пред представителите на бизнеса по време на 9-та годишна среща на бизнеса с правителството.

Така министър Горанов индиректно отговори на тезата на социалния министър Ивайло Калфин, изразена преди няколко дни, че вноските за пенсия трябва да растат, макар и с малка стъпка от по 0.5%, за да се стабилизира пенсионната система.

Горанов не изключи и вдигане на осигуровките, но според него то трябва да стане на по-следващ етап и ако държавата не успее да събере данъчните си вземания.
В момента невъзстановеното ДДС на бизнеса е под 100 млн. лв и е на исторически ниско ниво. През 2013 г. например то е било над 200 млн. лв. стана ясно на срещата.

Според финансовия министър държавата има какво още да направи по отношение на това, да си събере дължимото. В тази връзка Горанов обеща, че НАП и митниците ще се отнасят с добро към редовните платци и със всички законови средства срещу тези, които укриват приходи.

Дебатът за пенсионната система не е приключил, обяви накрая Горанов. В момента са инициирани разговори в Министерството на труда и социалната политика, водени от министър Калфин. Това, което искаме да направим, е, ако хората решат да спестяват за втора пенсия в универсалните пенсионни фондове, то последните да доказват всеки ден колко това е в полза на трудещите се.

Кризата в банковия сектор от лятото показа няколко важни неща и ние прочетохме своите уроци, коментира още финансовият министър в изказването си.

Един от тези уроци е, че надзорът във финансовия и банковия сектор с модела на еднолична отговорност не е особено добре работещ.

Припомняме, че според настоящото законодателство подуправителите на Българска народна банка, както и зам.- председателите на Комисията за финансов надзор оперират с огромна независимост в поверения им ресор. Такъв беше и случаят с подуправителя на БНБ Цветан Гунев, който отговаряше за надзора на банките, но заради случилото се с КТБ бе отстранен от длъжност и стана "клиент на прокуратурата".

Горанов заяви още, че това, което предстои, е да бъде променено законодателството в посока надзорните институции да взимат колективно решение по дадени казуси и да се носи колективна отговорност.
Припомняме, в продължение на месеци управителят на БНБ Иван Искров, той заявяваше, че той и другите му колеги от Управителния съвет на банката са били с вързани ръце по отношение на банковия надзор, защото той е бил в ръцете на подуправителя.

Подобна е и ситуацията в КФН, където зам.-председателите отговарят съответно за осигурителния, застрахователния и капиталовия пазари.

Горанов увери, че държавата е успяла да се справи с кризата, застигнала КТБ, и това е успяло да докаже на света, че икономиката и финансовата ни система не е толкова слаба, колкото изглежда. Той заяви, че в момента банковата система е стабилна, въпреки че се чуват мнения за обратното. Финансовият министър обясни, че ако има проблеми с някое звено от веригата, не е добре да се мълчи, а да се говори и да се показват неудачите на финансовите регулации.

Доверието в банките е високо и това се вижда от действията на вложителите в КТБ, които, след като получиха своите пари, ги оставиха в банковата система. Само 2% са изтеглени кеш, каза Горанов, повтаряйки изнесените преди седмица данни.

По въпроса за приемането на България в еврозоната и въвеждането на еврото у нас, Горанов заяви, че това е мястото, към което принадлежим и е наша крайна цел. Ние отдавна сме там, защото изпълняваме стриктно изискванията на валутния борд и валутата ни е "вързана с еврото". За да влезем в еврозоната обаче трябва да покажем на нашите европейски партньори, че ние сами можем да се справим с проблемите си, а не да се случи нещо и веднага да тичаме към европейския банков надзор с надеждата, че там ще има по-добро решение на проблемите, обясни той.