Софийският апелативен съд оконачателно отстрани от длъжност подуправителя на БНБ и ръководител на банковия надзор Цветан Гунев. Мотивите на съда са, че служебното му положение предполага възможност да бъдат забавяни доказателства по разследването срещу него.

Припомняме, името на Гунев нашумя през лятото в началото на скандала с КТБ, когато се заговори за източване на 206 млн. лева от банката.

На първа инстанция СГС го отстрани от поста, сега Гунев обжалва.

На днешното заседание защитата на Гунев приложи пред апелативните съдии нови доказателства, за да отбранява поста му в БНБ.

За тази цел юристите се позоваха на протоколи от разпитите на част от свидетелите, сред които са управителят на банката Иван Искров, както и ректора на УНСС Стати Статев.

Като доказателства бяха зачетени и писма от и до БНБ, копия от призовки, извлечения от наръчника за банковия процес на БНБ, писмо от градска прокуратура до гуверньора на БНБ и заявления на Гунев до Искров за ползване на 4-дневен отпуск, считано от 8 декември.

Основанията на държавното обвинение да поиска отстраняване на Гунев от длъжност, са три - връщането му на работа, повдигнато ново обвинение и опасенията, че може да влияе на свидетелите, които са служители на БНБ.

Припомняме, пред СГС държавното обвинение разкри, че Гунев възложил на директорите на дирекции в БНБ да изготвят доклади за това какво са работили в негово отсъствие. Разпореждането дошло на 6 октомври 2014 г., след като той прекъсва своя отпуск и се връща на работа само за един ден.

Защитата му обаче обори днес това с твърдението, че всяка управленска дейност предполага контрол над служителите и възлагане на задачи, но това в никакъв случай не е равносилно на въздействие спрямо свидетели по съдебното производство.

Двамата адвокати се позоваха и на наръчника на БНБ, в който ясно е подчертано, че подуправителят контактува единствено с директорите на дирекции, а не с редовите служители на банката.

След произнасянето на съда самият Гунев коментира пред журналисти, цитиран от БТА, че ако за шест месеца той е в невъзможност да изпълнява задълженията си, то по закон парламентът ще трябва да назначи нов подуправител. Той сподели, че не знае защо е неудобен, както и че не е човек, който ще влияе на хората или ще ги манипулира.