В изказването си на сесия на Съвета за човешките права на ООН в Женева руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че има осезаем напредък по прилагането на Минското споразумение в Източна Украйна.

Паралелно - Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че има готовност за нови мерки, които да засегнат руската икономика, ако договореното в  Минск не се изпълнява.          Още...

"Налице сериозен напредък в изпълнението на одобрения в Минск комплекс от мерки. Режимът на прекратяване на огъня се консолидира, тежкото въоръжение се изтегля под контрола на ОССЕ. Най-голямо внимание сега трябва да се обърне на хуманитарната ситуация в Донбас. Правителството на Украйна трябва незабавно да вдигне наложената блокада на този регион", заяви Лавров.

В речта си Лавров заяви обаче, че християните в Украйна са подложени на гонения.

"Християните са гонени не само в Близкия Изток. В Украйна, където след антиконституционния преврат се разрази братоубийствена война, национал-радикалите взеха курс към нагнетяване на междурелигиозни конфликти", казва Лавров.

Той сигнализира, че православни храмове и манастири се унищожават, а свещеници и вярващи са подложени на сплашване и издевателства.
По думите на Лавров в Югоизточна Украйна 10 храма са напълно унищожени, на още 77 са нанесени сериозни щети, а три свещеници са убити.

"Много свещеници избягаха в Русия, за да се спасят от заплахата от страна на екстремистите", заяви Сергей Лавров.

Руският външен министър призова управляващите в Киев да се дистанцират от екстремистите и да поемат курс към мирно урегулиране на конфликта.