Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че се подготвят нови мерки, които да окажат влияние на руската икономика в случай, че договореностите от Минск не се изпълняват.

"Говоря за необходимостта руските лидери и сепаратистите да поддържат изпълнението на минските споразумения и да ги прилагат навсякъде, включително и в Дебалцево, района около Мариупол и други ключови стратегически места. И подчертавам, че ако това не се случи, тогава неизбежно ще има последствия, които ще засегнат руската икономика, изпитваща така или иначе в момента проблеми", коментира Кери на пресконференция в рамките на 28-та сесия на Съвета на човешките права на ООН в Женева.

Джон Кери също каза, че е провел "откровена дискусия" за ситуацията в Украйна с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Руският външен министър Лавров сигнализира, че християните в Украйна са подложени на гонения.
Още...

Руският президент погрешно интерпретира това, което САЩ правят и се опитват да направят, каза още Кери. Той призова организацията на ООН да разследва нарушаването на човешките права в Източна Украйна:

"В Крим и контролираните от сепаратистите райони в Източна Украйна мъже, жени и деца се избиват, измъчват, изнасилват. Съдят ги и ги преследват заради произхода и релегията им. Съветът трябва да покаже това и да изправи пред съда отговорните за нарушаването на човешките права", каза Джон Кери.