Президентът на САЩ Барак Обама, който е на тридневно посещение в Индия от вчера, присъства на парад в Ню Делхи, организиран по случай Деня на републиката, на който наблюдава военна техника от Русия, включително изтребители и танкове, съобщава RT.

Парадът е започнал с прелитането на руски военни самолети, за да се „напомни, че голяма част от въоръжението на Индия е от Русия", отбелязват журналисти, присъствали на събитието, предаде РИА „Новости".

След това са преминали войници и кавалеристи в черно-златисти униформи, също така жълто-зелени танкове Т-90 руско производство, допълват журналистите. На парада е участвала и друга военна техника, включително вертолети, самолети Boeing P-8 и системи за залпов огън.

Обама вбеси Индия заради дъвчене на дъвка
Още...

Индия също ще покажи самолети МиГ-29К, които са предназначени за самолетоносача „Викрамадитя" ( бившият руски крайцер „Адмирал Горшков").

Междувременно много индийци са възмутени от дъвченето на дъвка от страна на Обама по време на официалната церемония и изпълнението на химна на Индия.

Може би, той нервничи", отбелязва редакторът на вестник HindustanTimes Сонал Калра.

Американският президент дъвче дъвка по време на парада за Деня на републиката, което е доста непрофесионално отношение, отбелязва индиец в „Туитър".

Той е хващан да дъвче и друг път на международни срещи. Смята се, че дъвче никотинова дъвка.

В същото време индийският заместник-министър на външните работи на Индия Суджата Сингх, цитирана от ТАСС, каза, че Индия и САЩ съвместно ще разработват и произвеждат безпилотни самолети от ново поколение.

"Става дума за разработване на апарати от ново поколение на основата на американските малки разузнавателни безпилотни самолети Ар Кю 11 /RQ-11 Raven/", каза Сингх след преговори между индийския премиер Нарендра Моди и американския президент
Барак Обама.

Тя изтъкна още, че Моди и Обама също така са се договорили да "създадат работни групи, които да проучат въпроса за предаване (на Индия) на технологии за самолетоносачи и разработване на технологии за авиационни двигатели".