Висшият съдебен съвет е образувал дисциплинарни производства срещу петимата магистрати, свързани с имотния скандал в Приморско. Това съобщи членът на ВСС Петър Стоянов, цитиран от БиТиВи.

Стоянов каза още, че предложението на Бюджетната комисия за замразяване на заплатите в съдебната система до края на годината е било прието днес.

Етичната комисията изслуша в понеделник съдиите от Върховния административен съд Андрей Икономов, Панайот Генков и Николай Урумов, както и дъщеря му Деница Урумова, съдия в Благоевград, и председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Всеки един от тях заяви, че е знаел, но че направеното от тях и децата им не нарушава закона.

От решенията по техните дела става ясно, че повечето им решения са в ущърб на общината в Приморско, обясни председателят на комисията Цони Цонев и допълни, че когато Деница Урумова е получила правото на строеж, тя не е била магистрат.

Тяхната теза е, че направено е в рамките на закона.

Припомняме, на 18 май председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.

Софийската градска прокуратура пое разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове.

Част от проверката идва в СГП заради магистратския статут на съдиите Андрей Икономов, Николай Юрумов, Панайот Генков, прокурорът Иван Иванов. Беше замесено и името на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Проверката срещу петимата магистрати е за подкуп, предоставен на трето лице (в случая - на децата им). За Генков, Урумов и Икономов е известно, че са гледали дела, по които страна е била община Приморско.