Явно натискът върху мен е много голям. Това заяви на влизане в сградата на ВСС Веселин Пенгезов - председателят на Софийския апелативен съд.

"Бях обвързан с „нагли", с „октоподи". Сега нещо друго ми се приписва", заяви още Пенгезов.

Той обясни цялата ситуация с думите: „Някой не иска да съм председател на този съд". Той допълни, че не желае да коментира предварително.

Първи от Етичната комисия на съвета бяха изслушани съдията от Върховния административен съд Николай Урумов и дъщеря му Деница, получила право на строеж в Приморско като крайно нуждаеща се.

На въпрос кой осъществява натиск върху него, Пенгезов отговори, че съобщи след като приключи преписката по случая.

На излизане от ВСС Урумов разбута чакащите го журналисти и заяви, че ще коментира "след края на световното по футбол".

Тримата съдии обвинени в незаконна замяна на имоти в Приморско смятат, че са действали в съответствие със закона.
Това заяви минути след изслушването пред ВСС на съдиите и някои техни близки председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съве Цони Цонев.

Комисията все още не е готова с решение, но се обмисля предложение за образуване на дисциплинарни производства. Предстои комисията да обобщи данните по днешното изслушване и данни от Върховен апелативен съд, за да се реши какво следва по-нататък, посочи още Цонев.

Цони Цонев посочи, че Кънчо Крумов е обяснил, че майка му е получила право за строеж, което обаче не е реализирано. Веселин Пенгезов от своя страна смятал, че дъщеря му се е отказала от строежа, допълни още Цонев. По думите му обаче все още не може да се каже дали това могат да бъдат смекчаващи вината обстоятелства.

Според Цонев повечето от сделките със заменяне на имоти са в ущърб на община Приморско. Да не изпреварваме събитията, призова обаче председателят на Етичната комисия на ВСС.

Припомняме, на 18 май председателят на ВАС Константин Пенчев освободи като председатели на отделения в съда Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов.

Софийската градска прокуратура пое разследването за незаконното право на строеж в Приморско, дадено на деца на магистрати. Причината да се поеме разследването от прокуратурата в София е, че се проверяват родителите им - магистрати на високи постове.

Част от проверката идва в СГП заради магистратския статут на съдиите Андрей Икономов, Николай Юрумов, Панайот Генков, прокурорът Иван Иванов. Беше замесено и името на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

Проверката срещу петимата магистрати е за подкуп, предоставен на трето лице (в случая - на децата им). За Генков, Урумов и Икономов е известно, че са гледали дела, по които страна е била община Приморско.